Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ambasadoarea Franței la București, Michèle Ramis, și Reprezentantul special al UE pentru Sahel, Angel Losada, au deschis luni cursul de reconstrucție post-conflict și stabilizare în regiunea Sahel.

"Sahelul constituie o prioritate pentru Uniunea Europeană, iar România s-a angajat să contribuie la eforturile de reconstrucție a regiunii. Acest curs, finanțat din fondurile românești de cooperare pentru dezvoltare, reprezintă o contribuție concretă a țării noastre. Punem în valoare expertiza românească și europeană, contribuim la formarea într-un domeniu important a înalților funcționari din patru țări africane și a colegilor lor din România”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu. 

30 de cursanți din România și din regiunea Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger) vor studia teoretic și practic dezvoltarea capacităților în situații post-conflict, medierea, contextul politic și de securitate al regiunii, comunicarea în situații de criză sau combaterea terorismului și a corupției, potrivit MAE.

Ei vor participa și la gestionarea unei situații de criză, simulată la Universitatea Națională de Apărare "Carol I” în cadrul centrului specializat în astfel de exerciții.

Cursanții africani selectați pentru acest curs au cariere în domeniile militar, diplomatic, al magistraturii și al poliției. Colegii lor români provin din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale. Aceștia vor întâlni o serie de formatori reputați din cadrul Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), ONU, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, dar și din ONG-uri din țară și din străinătate.