Instituțiile publice, ONG-urile pot solicita finanțări de la Ministerul Afacerilor Externe 2016 pentru proiecte destinate dezvoltării în state asistate pentru dezvoltare (cum ar fi R.Moldova, Georgia, Armenia Ucraina).

Ministerul Afacerilor Externe, coordonator naţional al politicii de cooperare pentru dezvoltare, acordă asistenţă pentru dezvoltare (AOD) din bugetul propriu. Statele partenere beneficiare de AOD sunt: R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Ucraina, Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan.

Procedura de finanțare pentru 2016 precizează că, până la data de 18 septembrie 2015 trebuie transmise note conceptuale pentru proiectele și programele care solicită fonduri din bugetul de stat.

Domeniile prioritare pentru finanţare pe care vor putea candida organizațiile interesate:

  • tranziţia spre democraţie (reconstrucţia statului, guvernanţă democratică, reforma administrativa, sprijinul societăţii civile, mass-media; rezolvarea conflictelor);
  • susţinerea agriculturii şi dezvoltarea economică sustenabilă, în contextul schimbărilor climatice;
  • protecţia mediului înconjurător şi sprijinirea activităţilor de promovare a energiei durabile, în contextul schimbărilor climatice. 
  • Domeniile secundare sunt sănătatea şi educaţia. Aspectele privind egalitatea de gen vor fi avute în vedere ca şi subiecte transversale.

 MAE mai precizează că bugetul total destinat asistenţei pentru dezvoltare în anul 2015 este de 10.100.000 lei, respectiv cca. 2.245.000 euro, calculat la un curs de 4,5 lei.

O suma indicativă pentru fiecare proiect în parte nu este precizată; lista proiectelor finanțate anul trecut poate fi accesată aici.

Finanţarea programelor şi proiectelor AOD pentru care se solicită notele conceptuale se face în baza următoarelor procente indicative, sumele exacte urmând a fi stabilite şi în funcţie de proiectele concrete propuse pentru finanţare:

a)asistenţă bilaterală şi trilaterală – 60% din buget AOD (distribuit astfel: R. Moldova – 35%,  Egipt şi Georgia – 15%, celelalte state – 10%);

b) asistenţă multilaterală (programe/proiecte tematice si contribuţii neafectate) – 15% din buget AOD;

c) asistenţă pentru educaţie pentru dezvoltare şi activităţile de conştientizare publică în domeniul dezvoltării – 10% din buget AOD;

d) asistenţă umanitară – 10%.

Se stabileşte, totodată, o rezervă de 5%, pentru a asigura acoperirea diferenţelor de curs şi comisioanele percepute de bănci pentru realizarea transferurilor bancare.

Documentele de bază pentru preselecția de proiecte și toate anexele necesare organizațiilor interesate pot fi găsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, aici.

Anca Stoica (UNDP): România, tot mai solicitată pentru a împărtăși experiența de tranziție

Mai mult pe EurActiv »