Valoarea investițiilor în energie regenerabilă în România a depășit 7 miliarde de euro în ultimii ani, dar consumatorii au acoperit o parte a acestor costuri.

Prețul producției de energie electrică a scăzut cu o treime în ultimii patru ani datorită energiei din surse regenerabile, în pofida numeroaselor critici la adresa acesteia, a spus miercuri Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, la un forum pe teme energetice. 

„În iunie 2012, prețul producției de energie electrică era undeva la 270 de lei pe MWh, iar în 2016 a coborât la o medie de circa 150 de lei. Vorbim de o scădere cu o treime a prețului de producere a energiei”

, a spus Iancu, citat de Agerpres

 

În schimb, prețul plătit de consumatorii finali a crescut cu 10% în această perioadă. Iancu a arătat totodată că, pe lângă prețul de producție, la cel final se adaugă tariful de distribuție, de transport și de furnizare, iar taxele și accizele reprezintă jumătate din prețul final. 

„România, în 2008, a promovat legislația privind sursele regenerabile de energie. De atunci și până astăzi, ați auzit în spațiul public foarte multe critici la adresa surselor regenerabile. Ba mai mult, au fost guverne care au făcut o greșeală capitală după părerea mea, au așezat cap în cap tehnologiile, respectiv tehnologiile din energia convențională, cu cele din energia regenerabilă, dând vina unii pe alții pentru situația lor din piață. O greșeală fundamentală, pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este demonstrată de asumarea publică de către toate statele europene, printr-un tratat semnat și de România în 17 martie 2007, în care țara noastră și toate statele membre au spus că o să avem, până în 2020, 20% energie regenerabilă din total consum de energie", a susținut Iancu. 

El a adăugat că acest lucru nu a reprezentat o asumare de bravadă a Uniunii Europene, în condițiile în care noile politici cuprind o continuare a creșterii ponderii energiilor regenerabile.

Potrivit unui studiu întocmit de PricewaterhouseCoopers, intitulat „Impactul schemelor de sprijin a energiei regenerabile în România și lecțiile învățate din țările UE”, prezentat de Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), valoarea investițiilor directe totale în sectorul energiei regenerabile din România este estimată la șapte miliarde de euro, cele mai multe dintre acestea fiind realizate în echipamente importate. 

Cât costă schema de sprijin

Potrivit documentului, doar 25-35% din totalul investițiilor consemnat în sectorul energiei regenerabile generează efecte de multiplicare în economia românească. În acest sens, în 2014, au fost create 5.250 de locuri de muncă, dar numai o mică parte dintre acestea vor fi păstrate pe toată durata de funcționare a echipamentelor.

Investițiile în energie regenerabilă au fost stimulate în România de o schemă foarte generoasă de sprijin care prevedea acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt de electricitate produs. Dar costul acestor certificate se regăsește în facturi, în prețul plătit de consumatorii finali.

Odată cu creșterea exponențială a investițiilor, costul electricității a devenit nesustenabil, au susținut marii consumatori industriali, care au amenințat cu închiderea capacităților de producție din țară. Ca urmare, guvernul a modificat schema de sprijin, reducând numărul de certificate acordate, amânând plata altora și excluzând industria din rândul plătitorilor de certificate.

Schimbările succesive i-au afectat pe producătorii de enrgie eoliană, solară sau din alte surse regenerabile, iar mulți dintre ei au renunțat la unele proiecte de investiții în ultimul an. 

Raportul PwC arată că, în 2014, România avea al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra prețului consumatorului în rândul celor 28 de țări din Uniunea Europeană (UE28), precum și al doilea cel mai mare impact al costurilor de transport/distribuție asupra consumatorului final, de 141%. 

În raport cu țările UE28, România are al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra prețului la consumatorul final în cadrul grupului selectat de state. 

Exportul crește, consumul local stagnează

Conform Raportului PwC, între anii 2011 și 2015 exporturile de electricitate au crescut cu mai mult de 300%, iar, în același timp, consumul intern final a rămas la un nivel constant în această perioadă.

Totodată, impactul tarifelor de rețea, cumulat cu cel al taxelor de mediu, reprezenta, în 2014, un procent de 232% din prețul en-gros al energiei electrice din România, al șaselea la nivelul grupului UE28. 

La nivelul anului 2014, România era în linie cu țările industriale, nivelul costului după măsurile de protejare fiind similar cu cel din Polonia, Marea Britanie și Italia, dar mai mare decât cel din Germania și Franța, se notează în document.

Raportul de specialitate relevă că majoritatea țărilor analizate au creat scutiri pentru marii consumatori industriali, astfel încât aceștia suportă mai puțin din costul schemei de sprijin, exemple în acest sens fiind: Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda, Italia și, mai recent, Republica Cehă și Polonia. 

Analiza PwC a fost realizată cu scopul evaluării impactului schemelor de sprijin pentru energia din surse regenerabile din România, în contextul schemelor similare din Uniunea Europeană. 

Schema de sprijin a energiei produse din surse regenerabile a fost introdusă în anul 2008 pentru a susține atingerea țintei UE 2020 privind consumul de energie din aceste surse.

Ținta UE 2020 privind cota de energie din surse regenerabile în consumul final de energie (24%) a fost atinsă de România încă din anul 2013 și depășită în 2014, până la 26,27%, cu 9% peste ținta europeană.

Începând cu anul 2013, schema de sprijin a energiei produse din surse regenerabile a fost ajustată.