Organizația Națiunilor Unite (ONU) a desemnat-o, vineri, pe super-eroina Wonder Woman (Femeia Fantastică) ambasadoare onorifică pentru emanciparea femeilor și a fetelor, în ciuda criticilor stârnite de această inițiativă, transmite Reuters.

Reprezentanții ONU au declarat că super-eroina de benzi desenate este un simbol, fiind celebră pentru lupta sa pentru dreptate, pace și egalitate.

''Wonder Woman este un simbol", a afirmat Christina Gallach, subsecretar general ONU, în cadrul ceremoniei de la sediul central din New York al organizației, la care a fost anunțată această decizie.

Reprezentanta ONU a adăugat că speră ca alegerea unui personaj de benzi desenate și de film va fi pe placul tinerelor în cadrul campaniei privind emanciparea femeilor.

''Suntem foarte încântați că acest personaj ne va ajuta să ajungem la un public nou cu mesaje esențiale pentru emancipare și egalitate'', a mai precizat Gallach.

Sloganul campaniei ce se va derula timp de un an și care promovează egalitatea de gen, unul dintre noile obiective globale ale ONU pentru următorii 15 ani, este: ''Gândiți-vă la toate minunile pe care le putem face''.

Decizia ONU nu a fost foarte bine întâmpinată de critici. Aproape 1.000 de persoane au semnat o petiție online prin care i s-a cerut secretarului general al ONU în exercițiu, Ban Ki-moon, să reconsidere alegerea făcută.

Motivul invocat a fost că ''deși creatorii inițiali au dorit ca Wonder Woman să reprezinte o luptătoare puternică și independentă, cu un mesaj feminist'', personajul actual este ''o femeie albă, cu sâni mari, de proporții imposibile, îmbrăcată sumar, într-un costum strâmt și strălucitor'', se arată în petiție.

În plus, în timpul ceremoniei, chiar câteva zeci de angajați ai ONU au afișat o pancartă pe care scria ''Femeile merită un ambasador real'', potrivit Reuters.

ONU a recunoscut, luni, că decizia sa de a o numi ambasadoare onorifică pe Wonder Woman nu întrunește unanimitatea, dar și-a apărat decizia prin necesitatea de a se adresa tinerelor.

Wonder Woman este o eroina creată de DC Comics Inc. și a apărut pentru prima dată în 1942, luptând cu răufăcătorii și ajutând la salvarea victimelor.