Experți ai Organizației internaționale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) confirmă într-un raport redactat în urma unei anchete că gazul sarin a fost folosit în atacul din 4 aprilie, în Siria, atac care a provocat o ripostă din partea SUA.

O misiune de anchetă a organizației a concluzionat că "un număr mare de persoane, dintre care unele au murit, au fost expuse sarinului sau unui produs de tip sarin", afirmă acest raport confidențial, din care AFP a obținut extrase, relatează Agerpres.

Rezultatul acestui raport va servi acum drept bază unei comisii comune a ONU și OIAC, care va trebui să spună dacă forțele regimului sirian sunt responsabile de acest bombardament chimic asupra localității Khan Shaykhun din provincia Idlib la 4 aprilie.

Atacul s-a soldat cu 87 de morți, dintre care numeroși copii, și fusese atribuit de Occident regimului lui Bashar al-Assad. Acesta, susținut de aliatul său rus, a dezmințit că ar fi la originea lui.

Potrivit misiunii OIAC, caracteristicile propagării gazului "nu pot corespunde decât utilizării sarinului ca armă chimică".

Ca ripostă la acest atac chimic, președintele american, Donald Trump, a dispus lansarea unui atac cu rachete Tomahawk în noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra bazei siriene Shayrat.