Gabriela Firea vine cu un proiect care nu vizează în mod direct declinul demografic, ci o problemă medicală.

”Din păcate, în România, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii, 180.000, iar anul acesta, cu 20% mai puțin, până acum, dacă este să ne referim la cifrele de anul trecut. Practic ... nu înregistrăm o îmbunătățire, ci, dimpotrivă, o înrăutățire a situației. Sunt cauze multiple pentru care tinerii din România ori amână momentul în care decid să aibă copii, ori, de cele mai multe ori, situația financiară este cea care îi împiedică să decidă să aibă copii sau dacă au unul, renunță să mai aibă doi sau trei copii”, a declarat Firea la începutul ședinței de guvern de miercuri.

În ultimii ani, există și o altă mare problemă legată de domeniul sănătății, și anume infertilitatea: ”Unul din cinci cupluri din România este infertil. Sunt informații furnizate de către specialiști, nu sunt unele care sunt preluate din surse neverificate și atunci toate statele europene fac eforturi pentru a încerca să susțină cuplurile căsătorite sau nu sau femeile care suferă de această afecțiune, și anume infertilitatea, și sunt în imposibilitatea de a-și plăti aceste tratamente, care sunt destul de costisitoare”, a precizat Firea, prezentând un proiect privind acordarea unui sprijin de 15.000 de lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament.

După ședința de Guvern, Firea a anunțat că a fost adoptat programul social național pentru creșterea natalității.

”Din păcate, în țara noastră, potrivit autorităților medicale, unul din cinci cupluri este infertil, deci practic apare și un blocaj de ordin medical în cadrul unor cupluri de a avea copii. Aici am venit cu acest proiect țintit. El face parte și din pachetul Sprijin pentru România.(...) În primul rând, față de programul național existent deja, am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program până la 45 de ani. Am extins-o și în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, și vârstei maximale - 45 de ani. Aș spune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziția acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar și monitorizarea ulterioară acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, la cursul zilei aproape 3.000 de euro", a precizat Gabriela Firea.

Programul permite efectuarea a trei proceduri pe an, cu indicație medicală, față de o singură procedură cum era prevăzut până acum.

Ministra familiei a subliniat că obiectivul este de a avea cel puțin 10.000 de decontări pe an, până la finalul acestui an ținta fiind de 2.500 de proceduri decontate.