PRFOND România dă startul celei de-a 11-a ediții a Școlii Române de Dezvoltare
Între 26-28 iunie, FOND România organizează în București, la Nod Makerspace (Splaiul Unirii nr.160), cea de-a 11-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare - ”From words to action: Fostering synergies for achieving the Sustainable Development Goals”.
Cei interesați să participe sunt invitați să se înscrie până la data de 12 iunie, prin completarea unui formular online.
Școala Română de Dezvoltare este un eveniment tradițional în domeniul cooperării pentru dezvoltare, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe în 2008 și organizat de FOND România începând cu 2010. Implementarea celor 17 obiective ambițioase ale Agendei 2030 necesită mobilizarea tuturor actorilor relevanți, începând cu autoritățile naționale, regionale, locale până la societatea civilă, mediul academic și sectorul privat.
Implementarea Agendei 2030 este o prioritate pe agenda politica a Președinției Consiliului UE, în perioada 2019- 2020, respectiv perioada trioului România, Finlanda și Croația. Acest lucru reprezintă o excelentă oportunitate pentru ONG-urile active în domeniul cooperării pentru dezvoltare, din cele trei țări de a intensifica eforturile de promovare și advocacy pentru accelerarea procesului de implementare a Agendei 2030 și a Obiectivelor sale de Dezvoltare Durabilă (ODD).
În acest context, ediția de anul acesta a Școlii Române de Dezvoltare își propune să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și sprijin pentru politici deschise, echitabile și durabile în ceea ce privește implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului și spațiul societății civile.
Timp de 3 zile vom dezbate împreună cu experți în dezvoltare, naționali și internaționali, teme de interes precum: implementarea Agendei 2030 în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, rolul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare în contextul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, parteneriatul dintre societatea civilă și mediul privat, consumul și producție responsabile, implicarea tinerilor în implementarea Agendei 2030 și consolidarea cooperării pentru dezvoltare în regiunea Mării Negre.
Suntem încântați de faptul că sesiunea dedicată tinerilor va fi susținută de voluntari selectați prin intermediul organizațiilor membre FOND România, implicați direct în promovarea și implementarea Agendei 2030 în România. Evenimentul se va încheia cu o sesiune simbolică de predare a ștafetei Președinției la Consiliul Uniunii Europene către Finlanda, respectiv Croația, la care ni se vor alătura partenerii proiectului ”Towards open, fair and sustainable Europe in the world - EU Presidency Project 2019-2021” platforma/federația finlandeză de ONG pentru dezvoltare – Fingo și platforma croată – CROSOL.
Ediția din acest an a Școlii Române de Dezvoltare face parte din
seria de evenimente organizate de FOND România în cadrul proiectului European ”Towards open,
fair and sustainable Europe in the world - EU Presidency Project 2019-2021”, în contextul exercitării Președinției Consiliului UE de către
România în prima jumătate a anului 2019. Proiectul este finanțat de Uniunea
Europeană și implementat de platforma finlandeză pentru dezvoltare Fingo,
platforma FOND România, platforma croată CROSOL și CONCORD, Confederația
Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare. Obiectivul principal al proiectului
este creșterea nivelului de conștientizare și sprijin pentru politici
europene deschise, echitabile și sustenabile, în special în ceea ce privește implementarea Agendei 2030
pentru Dezvoltare Durabilă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului și
spațiul societății civile.
FOND România
FOND este o platformă națională ce cuprinde 34 de organizații neguvernamentale active în domeniul cooperării pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar, fiind recunoscută atât la nivel national, cât și international. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea și implementarea unei politici coerente și eficiente a României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională și a ajutorului umanitar, de a crește capacitatea organizațiilor membre de a educa publicul larg cu privire la cooperarea pentru dezvoltare internațională, prin implementarea de proiecte și programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice și activități advocacy.
Mai multe detalii cu privire la activitatea FOND sunt disponibile pe pagina web.