Eveniment cu tradiție, aflat la a opta ediție consecutivă, Școala Română de Dezvoltare a dedicat ziua de 10 iulie tuturor celor dispuși să se implice, într-un mod cât mai constructiv și inedit, în politicile de cooperare pentru dezvoltare. 

”Îmbrăcate„ într-o formă originală și nonconformistă, activitățile desfășurate în cadrul Școlii Române de Dezvoltare, din 10 iulie, au constat în organizarea a trei ateliere tematice, realizate în paralel, pe domenii precum egalitatea de gen și dezvoltarea, asistența umanitară/voluntariatul internațional și migrația.

Workshop-ul dedicat migrației a avut la bază conceptul de Bibliotecă Vie - o inedită invitație la lectură, unde ”cărțile” împrumutate au putut vorbi și interacționa cu cititorii. Dintr-un ”catalog de cărți” vii publicul a putut să ”răsfoiască” povești de viață care au redat experiențele unor migranți stabiliți în România de foarte mulți ani. O mexicancă, un egiptean, un indian, o originară din Burundi, un palestinian și alți câțiva migranți veniți din diferite colțuri ale mapamondului în România, și-au expus poveștile ca ”exemple de bune practici” pentru migranții care ajung la noi în țară și sunt victime ale discriminării. Acceptarea diversității și valorificarea resurselor provenite din diferențele culturale, religioase, politice etc., favorizează un mediu intercultural adecvat pentru facilitarea integrării străinilor în România și pentru întărirea coeziunii sociale.

Atelierul Tematic Living Lirary: Getting to Know Migrants' Experience in Romania, organizat cu sprijinul Centrului de Resurse Civice și Institutului Intercultural din Timișoara 

Ziua a continuat cu un târg de proiecte de succes în domeniul cooperării pentru dezvoltare în cadrul căruia mai multe organizații non-guvernamentale și instituții din țară și-au prezentat inițiativele în acest domeniu: FOND România, UNDP, RoAid, Pro Vobis, ART Fusion, Habitat for Humanity, ARACES (Asociația Româno-Africană de Cooperare de Cooperare Economico-Socială), ARCADIA (Asociația Română pentru Cooperare și dezvolatre Internațională),  AUR (Asociația a Speciliștilor în resurse Umane), FPDL (Fundația Parteneri pentru Dezvoltarea Locală), Agenda 21 (Asociația pentru Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă). 

 

Standul proiectelor derulate/sprijinite de FOND România, în domeniul dezvoltării și cooperării

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standul UNDP, RoAid și MAE dedicat proiectelor pe dezvoltare durabilă și cooperare

 

 

 

 

 

 

 

  

La standul dedicat continentului african, participanții Școlii Române de Dezvoltare au fost întâmpinați de reprezentantul Asociației Româno-Africane de Cooperare Economico-Socială (ARACES), președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Senegal-România (CBCISR), dl. Cheikh Bamba Ndao 

 

 

 

 

 



Prezentarea proiectele pe dezvoltare implementate de organizațiile AUR (Asociația a Speciliștilor înresurse Umane) și Agenda 21 (Asociația pentru Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă)

 

 

 

 

 

 Standurile dedicate proiectelor implementate de asociațiile ARCADIA, Art Fusion și FPDL

Evenimentul a continuat cu un teatru forum, reprezentat de voluntarii de la Pro Vobis, ART Fusion și Habitat for Humanity România. Aceștia au interpretat o scenetă privind reducerea riscurilor dezastrelor în cazul inundațiilor, inițitivă dezvoltată în cadrul unui proiect de inovare civică.

 

 

 

 

 

 

”Piesa de rezistență. De la spectator la actor!” - pusă în scenă în mai multe județe din țară (Buzău, Vrancea și Bacău) și în București, a fost mai degrabă un fragment interactiv despre situațiile neprevăzute. Piesa și-a propus să îi pregătească pe oameni, în cinci pași simpli, cum să facă față unor dezastre naturale și, mai ales, cum să preîntâmpine dramele produse de acestea: prin conștientizare și responsabilizare.

Experiența interculturală propusă de organizatorii Școlii Române de Dezvoltare s-a încheiat pe note de dans filipinez și printr-o degustare de mâncare tradițională, specifică bucătăriei internaționale: 



 Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.