Potrivit unor rapoarte publicate de presa europeană, ofiţerii agenţiei Frontex ar fi fost martora unr abuzuri împotriva migranţilor. În special, poliţiştii de frontieră din Grecia, Bulgaria şi Ungaria au recurs la gesturi brutale. Agenţia neagă.

Un raport al Returns Network arată nu numai că ofiţerii Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) ar fi tolerat actele de violenţă contra migraţilor ale poliţiştilor de frontieră de la graniţele externe ale UE, dar şi ei i-ar fi tratat adesea în mod inuman pe refugiaţi, relatează Deutsche Welle.

Citând documente ale Frontex, Returns Network notează că poliţiştii de frontieră au folosit  bastoane şi spray cu piper împotriva migranţilor, precum şi câini pentru a-i urmări prin păduri. În special poliţiştii de frontieră din Grecia, Bulgaria şi Ungaria au avut un comportament deosebit de brutal. 

Într-o declaraţie transmisă Deutsche Welle, agenţia europeană a negat acuzaţiile: "Frontex neagă în mod categoric orice implicare a ofiţerilor săi în încălcarea drepturilor fundamentale. Condamnăm orice formă de tratament inuman, returnări neprocesate și orice altă formă de violență care sunt ilegale în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a UE".

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat că Executivul european va cerceta acuzaţiile.