Potrivit unor rapoarte publicate de presa europeană, ofițerii agenției Frontex ar fi fost martora unr abuzuri împotriva migranților. În special, polițiștii de frontieră din Grecia, Bulgaria și Ungaria au recurs la gesturi brutale. Agenția neagă.

Un raport al Returns Network arată nu numai că ofițerii Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) ar fi tolerat actele de violență contra migraților ale polițiștilor de frontieră de la granițele externe ale UE, dar și ei i-ar fi tratat adesea în mod inuman pe refugiați, relatează Deutsche Welle.

Citând documente ale Frontex, Returns Network notează că polițiștii de frontieră au folosit  bastoane și spray cu piper împotriva migranților, precum și câini pentru a-i urmări prin păduri. În special polițiștii de frontieră din Grecia, Bulgaria și Ungaria au avut un comportament deosebit de brutal. 

Într-o declarație transmisă Deutsche Welle, agenția europeană a negat acuzațiile: "Frontex neagă în mod categoric orice implicare a ofițerilor săi în încălcarea drepturilor fundamentale. Condamnăm orice formă de tratament inuman, returnări neprocesate și orice altă formă de violență care sunt ilegale în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a UE".

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat că Executivul european va cerceta acuzațiile.