România a sistat activitatea la cele peste 100 de gropi de gunoi considerate neconforme de Comisia Europeană.

Activitatea de depozitare este sistată în prezent la toate cele 101 gropi de gunoi neconforme, pentru care Comisia Europeană a trimis România în judecată, a declarat marţi într-o conferinţă de specialitate, Robert Szep, comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu (GNM), care speră ca situația să fie deblocată curând.

„Sunt câteva gropi de gunoi care au ajuns în situaţia acesta din cauza lipsei de dialog, dar aceasta se poate rezolva. Nu este uşor, suntem în contratimp. Sper să găsim soluţii şi să deblocăm situaţia în care ne aflăm”, a spus oficialul Gărzii de Mediu, potrivit Agerpres.

„În prezent, activitatea de colectare este sistată pentru toate cele 101 depozite. Dintre acestea, 65 de depozite municipale, 45 sunt închise, 12 sunt în curs de închidere, pentru un depozit aflat în Mehedinţi se aşteaptă emiterea autorizaţiei de construcţie, pentru şapte se aşteaptă fonduri pentru închidere. În acest sens, aşteptăm deblocarea fondurilor pentru POIM”, a mai spus Szep. 

Potrivit oficialului GNM, în cazul deşeurilor industriale periculoase, din cele 27 de depozite existente, două sunt închise, unul este parţial închis, trei sunt în curs de închidere, pentru cinci au fost iniţiate proceduri incipiente în vederea închiderii, iar pentru 16 vor fi iniţiate demersurile de închidere. De asemenea, din totalul depozitelor de deşeuri industriale nepericuloase existente la nivel naţional, trei sunt închise, iar cinci sunt în curs de închidere. 

„Situaţia nu este foarte uşoară şi spun că, în viitorul apropiat, trebuie să ne întâlnim unii cu alţii şi să dezbatem problemele concrete”, a menţionat Robert Szep. 

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie, să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu.

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reuşit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, aşa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri aparţinea, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.