Transelectrica estimează pentru seara de luni cel mai mare consum de electricitate din ultimii 17 ani. România va arde în perioada de cod portocaliu de ger și cea mai mare cantitate zilnică de gaze naturale din istorie, estimează ministrul energiei.

Dispeceratul Energetic Național estimează pentru această seară un consum național de circa 9.750 de MW de energie electrică, nivel care nu a mai fost atins din anii 2000 încoace, a declarat luni pentru AGERPRES, Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica și fost șef al Dispeceratului.

„Până acum, cel mai mare consum a fost înregistrat pe data de 16 decembrie 2016, când, la ora 17:28, consumul național a fost de 9.721 de MW, acesta fiind cel mai mare consum de după 2000. La aceeași dată, producția națională era de 11.227 de MW”, a precizat Lohan.

Potrivit acestuia, pentru această seară, specialiștii estimează un consum și mai mare. "Pentru această seară se așteaptă un consum de 9.750 de MW la nivel național", a mai spus reprezentantul Transelectrica.

Comandamentul energetic de iarnă s-a reunit luni, în condițiile în care consumul de energie și de gaze este mai ridicat decât într-o zi obișnuită de iarnă.

Consumul național de electricitate a fost mai mare, în această dimineață, cu 10% comparativ cu aceeași zi a anului trecut, ajungând la 9.247 de MW la ora 11:00, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, la acea oră, consumul total de 9.247 MW era asigurat în proporție de 31,17% din surse hidro, 30,08% cărbune, 22,16% hidrocarburi, 13,47% nuclear, 2% eolian, 0,62% fotovoltaic și 0,5% biomasă.

Încă de vineri, reprezentanții sectorului energetic estimau că și consumul de gaze naturale va crește, de la circa 64 de milioane metri cubi zilnic, la 70 și 71 de milioane de metri cubi pe zi. „Acest necesar va fi asigurat din producția internă (circa 31 milioane mc), din import (circa 14 milioane mc) și din extracțiile din depozite (circa 27 milioane de mc)”, spunea vineri ministrul energiei Toma Petcu.

După ședința de luni a comandamentului energetic, ministrul a spus că prognoza de consum a fost majorată. „Cei de la Sistemul Energetic Național (estimează că vom ajunge la un consum de gaze de 72-74 milioane de metri cubi, un consum istoric, până acum maximul a fost de 71,2 milioane mc”, a spus Toma Petcu. În același timp, unele grupuri termoelectrice pe gaze care pot funcționa pe păcură au făcut deja transferul pentru a reduce consumurile de gaze naturale, a adăugat ministrul.

În urmă cu un an, consumul zilnic de gaze se ridica la 52-55 milioane de metri cubi.

Toma Petcu a spus că România are suficiente rezerve de gaze, în timp ce producția de electricitate și de gaze a fost crescută pentru a se asigura depășirea acestor vârfuri de consum.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări de ger persistent, valabile luni și marți, care acoperă întreaga țară. Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și Maramureș se află sub cod portocaliu de ger - estimându-se că temperatura minimă va varia între minus 29 și minus 15 grade Celsius, iar Crișana și Banat se află sub cod galben.