Peste 50 de persoane, dintre care 21 de copii, aflate în pericol pe o ambarcațiune în apele Mării Egee, au fost salvate de către echipajul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflat în misiune FRONTEX în Grecia, anunță IGPF.

Echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Comune "EPN POSEIDON SEA" în Grecia, coordonată de Agenția FRONTEX, a observat miercuri, în Marea Egee, în apele teritoriale ale Greciei, o barcă pneumatică cu motor, supraîncărcată cu persoane. 

Imediat, polițiștii de frontieră români au intervenit, conform procedurilor legale, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate. După evaluarea situației la fața locului (supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, precum și posibilitatea ca persoanele să intre în șoc hipotermic), sprijiniți de un elicopter al Gărzii de Coastă elene, polițiștii de frontieră au transbordat cele 52 de persoane pe nava Gărzii de Coastă, potrivit unui comunicat al IGPF.

Persoanele salvate — 18 bărbați, 13 femei și 21 copii — au declarat că provin din Siria, Irak, Algeria și Kuweit.

Începând cu 1 ianuarie 2017, timp de 4 luni, nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfășoară, misiuni de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene în Marea Egee.

De la începutul detașării în Grecia, polițiștii de frontieră români au salvat, individual dar și în cooperare cu Poliția Locală din Chios, Poliția Portuară și cu echipele Frontex de pe uscat, 337 de persoane care au ajuns în apele teritoriale elene, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni.