Cu cât ajută România zone sărace precum Africa? Suma echivalează cu 1/5 din piața neagră de țigări sau cu 1/3 din sumele de recuperat de la corupții dovediți.

100,9 milioane de euro reprezintă contribuţia României la asistenţa pentru dezvoltare. România contribuie cu doar 0,07% din ajutorul financiar global pentru dezvoltare, ultimul loc dintre statele UE.

În anul 2014, statele membre UE au avut o contribuţie totală de 58 de miliarde de euro în domeniul asistenţei pentru dezvoltare. Anual, fluxurile financiare ilicite costă ţările în curs de dezvoltare aproximativ 100 de miliarde de euro, o sumă mult mai mare faţă de ajutorul pentru dezvoltare primit, potrivit surselor ONU.

Cum pot ţările donatoare să coopereze la nivel internaţional astfel încât să stopeze fluxurile financiare ilicite şi în ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative progrese stabilite prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, aflăm pe larg din infograficul următor. 

Infografic: Ioana Moldovan și Laurențiu Colintineanu

Materialul a fost dezvoltat în cadrul inițiativei We develop. Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.

Informațiile din material au fost obținute în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Școlii Române de DezvoltareRaportul Naţiunilor Unite referitor la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului pe 2015 şi AidWatch 2014.