Ambasadorul Ion Jinga a moderat, în marja unei Comisii ONU, o dezbatere pe tema luptei împotriva traficului transfrontalier de arme mici și ușoare. El a atras atenția că aceste arme contribuie în mod semnificativ la agravarea conflictelor existente.

În cadrul dezbaterii intitulate "Lupta împotriva traficului transfrontalier de arme mici și ușoare în spațiul francofon”, organizat în marja celei de-a 74-a sesiuni a Comisiei pentru Securitate Internațională și Dezarmare (Comisia I), reprezentantul Permanent al României la ONU, Ion Jinga, a subliniat că noua Strategie a UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic și a armamentului ușor și a muniției aferente - ”Asigurarea securității armelor, protejarea cetățenilor”, adoptată în noiembrie 2018, acordă o atenție sporită Africii, inclusiv spațiului francofon, pe mai multe linii de acțiune.

Ambasadorul a precizat că printre obiectivele strategiei se numără sprijinirea capacității actorilor relevanți de a urmări, raporta, contracara și elimina armele mici și ușoare ilicite, precum și identificarea unor sinergii cu inițiativa Uniunii Africane privind ”reducerea armelor la tăcere”, cu Declarația de la Bamako din anul 2000 privind armele mici și ușoare ilicite și cu Strategia Uniunii africane împotriva armelor mici și ușoare ilicite adoptată la Lomé în 2011.

Ion Jinga a amintit, totodată, ”provocările asociate cu trasabilitatea armelor mici și ușoare, în contextul în care acestea sunt ușor de fabricat, manevrat și ascuns”. ”Deși astfel de arme nu pot genera conflicte armate, acumularea și răspândirea lor crescută contribuie în mod semnificativ la agravarea conflictelor existente”, a spus oficialul român, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Permanente a României la Națiunile Unite.

Diplomatul român a reliefat și rolul important pe care societatea civilă îl poate juca, din perspectiva conștientizării și susținerii politicilor de control la nivel internațional privind traficul ilicit cu arme ușoare si de calibru mic.