Israelul va bloca circa 6 milioane de dolari din contribuțiile către ONU pentru a protesta față de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU împotriva colonizării teritoriilor palestiniene ocupate, a anunțat ambasadorul israelian la Națiunile Unite.

"Această sumă reprezintă partea alocată din bugetul ONU organismelor antiisraeliene. Este nerezonabil pentru Israel să finanțeze astfel de entități", a scris ambasadorul Danny Danon pe contul său de Twitter, informează DPA, preluată de Agerpres.

"ONU trebuie să pună capăt realității absurde în care sprijină organisme a căror unică intenție este de a răspândi incitarea și propaganda antiisraeliană", a mai scris Danon. 

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a confirmat sâmbătă decizia pentru DPA.

Contribuția anuală a Israelului la bugetul ONU este de aproximativ 40 de milioane de dolari, potrivit presei israeliene.

Rezoluția 2334, prin care se cerea încetarea construcției de colonii israeliene în Cisiordania, a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU la 23 decembrie 2016, după o decizie surprinzătoare a SUA de a nu se opune prin veto respectivei propuneri.

Rezoluția califică coloniile israeliene o încălcare a dreptului internațional și un obstacol în calea implementării soluției a două state, unul israelian și altul palestinian.

Circa 600.000 de israelieni trăiesc în cele 125 de colonii din Cisiordania. În plus, există aproximativ 100 de colonii neautorizate, pe care premierul Benjamin Netanyahu încearcă în prezent să le aducă în legalitate prin intermediul unei noi legislații prezentate Parlamentului.