Conflictul civil izbucnit în martie 2011 a transformat Alepul într-o ruină. Cei mai mulți locuitori au plecat, lăsând în urmă un oraș distrus, cunoscut altădată drept ”Perla Siriei”.

 

Alepul este unul din cele mai vechi orașe locuite din lume, fiind menționat pentru prima dată la sfârșitul mileniului III î.Hr. Primii oameni s-ar fi așezat aici încă din mileniul VI î.Hr. De-a lungul timpul, s-a aflat sub stăpânirea a numeroase regate, imperii și dinastii, printre care regatul hitit, dinastia Ahemenizilor din Persia, dinastia Seleucizilor, Imperiul Roman sau Imperiul Otoman.  

A rezistat tuturor cuceririlor, poziția sa strategică ajutându-l să fie - indiferent sub stăpânirea cui s-a aflat - un important centru cultural și economic.

(Templul lui Hadad, zeul mesopotamian al furtunii/ Sursa foto: Wikimedia.org)

(Bab Qinnasrin, una dintre porțile orașului vechi, ridicată inițială în 964 și reconstruită în 1256/ Sursa foto: Wikimedia.org)

(Moscheea Khusruwiyah, din perioada otomană/Sursa foto: Wikimedia.org)

După ce Siria a obținut independența în 1945, Alep a devenit al doilea oraș ca importanță al țării, rivalizând cu capitala Damasc.

 

Conflictul civil

Datorită puterii sale economice, Alep a fost întotdeauna locul unde a existat o opoziție puternică. Chiar și sub dominația otomană, oamenii din Alep au fost pe poziții opuse stăpânirii, vizirii întâmpinând greutăți în tentativa lor de a-și impune autoritatea. Rezistența împotriva ocupației franceze s-a născut tot în Alep, în 1918.

Tot aici au avut loc primele proteste împotriva regimului Bashar Al-Assad.

De la izbucnirea conflictului, în martie 2011, Alepul a fost scena unor lupte acerbe între forțele guvernamentale și cele ale opoziției. Rezultatul: altădată un oraș care amintea de un muzeu în aer liber, cu greu mai găsești în Alep semnele istoriei glorioase, notează Daily Sabah. Cele mai multe dintre clădirile istorice, inclusiv Moscheea Umayyad, au fost grav deteriorate sau complet distruse. Acum, Alepul este nu doar un oraș în ruine, ci și unul părăsit, populația, care nu a pierit în urma bombardamentelor sau a luptelor între cele două părți, încercând să plece din oraș.

Înainte și după (Sursa foto: Facebook/Olympia Restaurant):

1. Moscheea Umayyad:

2. Piața din fața Citadelei:

3. Catedrala Maronită:

4. Spitalul Kindi:

5. Hotel Beit Wakil:

6. Biserica celor 40 de martiri:

7. Citadela:

8. Bazar:

 

9. Dar Al-Ifta:

10. Restaurant în fața Citadelei:

Ce urmează?

Armata siriană a anunțat, joi, că a preluat controlul asupra Alepului, după ce ultimul convoi de rebeli a părăsit orașul,obținând cea mai mare victorie a sa împotriva forțelor de opoziție de la începutul războiului, în 2011.

Vineri, președintele rus, Vladimir Putin, a estimat că preluarea controlului orașului Alep în totalitate de către armata siriană reprezintă ''un pas important'' către soluționarea conflictului din Siria.

Conflictul este însă departe de a se încheia. Cât despre reconstrucția Alepului și a întregii țări, este greu de estimat cât va dura și cât va costa.