Luna iulie 2019, marcată de o caniculă excepțională în Europa, a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în lume, depășind chiar temperaturile din iulie 2016, potrivit datelor serviciului european Copernicus privind schimbările climatice.

„Luna iulie este în general cea mai caldă a anului în lume, dar, potrivit datelor noastre, actuala lună iulie a fost cea mai caldă de când se fac măsurători meteo”, se arată în comunicatul difuzat luni de șeful agenției, Jean-Noël Thépaut, scrie Agerpres.

„Prin continuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și impactul asupra creșterii mondiale a temperaturilor, recordurile vor continua să fie doborâte”, a avertizat el.

Potrivit datelor Copernicus, mercurul a urcat în iulie cu 0,04 grade Celsius, depășind precedentul record din iulie 2016, an marcat de influența unui El Nino puternic.

Această diferență este atât de mică, încât este posibil ca alte organisme de referință, care colectează și analizează datele în mod diferit, să ajungă la alte concluzii, arată comunicatul. Agenția atmosferică americană NOAA nu a publicat încă concluziile pentru luna iulie.

Potrivit Copernicus, temperatura medie a lunii iulie 2019 a fost cu 0,56 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2000 și cu 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial - baza de referință a experților ONU pentru climă.

Luna iulie a fost marcată de o caniculă scurtă dar intensă în Europa de Vest, unde în țări precum Germania, Belgia sau Olanda s-a doborât recordul absolut al celor mai ridicate temperaturi.

Copernicus notează că temperaturile au fost peste media normală și în zone nordice ca Alaska, Groenlanda și în unele părți ale Siberiei, precum și în Asia centrală și în unele regiuni ale Antarcticii.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) estimează că 2019 ar trebui să fie inclus în Top 5 al celor mai călduroși ani din istoria recentă.