Japonia își invită tinerii să bea mai mult: ”Sake Viva!”

Autoritățile fiscale din Japonia lansează campania menită să-i inducă pe tinerii japonezi să bea mai mult alcool, pentru că, cu cât beau mai puțin, cu atât câștigă mai puțin statul, relatează Euronews.
Cele două cauze principale ale scăderii consumului băuturilor alcoolice sunt pandemia și demografia: conform Băncii Mondiale, 29 la sută din populație are peste 65 de ani, iar rata natalității e foarte scăzută.
În același timp, unele prognoze spun că populația Japoniei ar putea scădea cu 30 la sută și ar putea ajunge la 90 de milioane de locuitori(comparativ cu cei 130 din prezent).
Mai puțin alcool, mai puține venituri pentru stat
Sâmbătă seara, în cartierul la modă Shibuya din Tokyo, barurile sunt pline, iar paharele de alcool sunt goale. O situație deloc pe placul guvernului japonez care a lansat un concurs pentru găsirea de sloganuri sau idei pentru a face alcoolul mai atractiv pentru tinerii între 20 și 39 de ani, într-o țară în care publicitatea băuturilor alcoolice este prezentă peste tot.
Fabrica de bere Kirin, de exemplu, care produce Kirin lager e Ichiban Shibori, a declarat că consumul de bere pe cap de locuitor al Japoniei a fost de aproximativ 55 de sticle în 2020, în scădere cu 9,1% față de anul precedent. Și chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de când a început pandemia, joia trecută, în țară s-au înregistrat peste 255.000 de cazuri de coronavirus, o situație care îi face pe unii tineri să nu agreeze prea mult inițiativa guvernamentală.
”Presa anunță cazuri record de Covid, în timp ce restaurantele spun: nu vorbiți în timp ce mâncati, purtați masca”, spune Chika Kato, 27 de ani, consultant în Tokyo. ”Însă, în același timp, guvernul ne cere să ieșim și să bem”.
Pentru aceasta însă, guvernul are nevoie de idei, de promoții, de perspective. Totul este legitim pentru campania Saké Viva. Chiar și metaversul și inteligența artificială. Participanții au timp până pe 9 septembrie să își prezinte proiectele menite să convingă generația tânără să deprindă plăcerea de a consuma băuturi alcoolice. În noiembrie va avea loc ceremonia de premiere, adică Agenția Națională de Administrare Fiscală va oferi un gran celui mai bun proiect.
Pentru a da o idee despre scăderea veniturilor, în 1995, un japonez obișuia să bea în medie aproximativ 100 de litri de alcool pe an, față de 75 de litri per adult în 2020. Pentru autoritățile fiscale, veniturile fiscale provenite din alcool au scăzut de la 5% în 1980, la 1,7% în 2020. Potrivit „Japan Times”, reducerea veniturilor din impozitul pe alcool în perioada 2020 și 2021 a fost cea mai gravă din ultimii 31 de ani.Japonia caută modalități de a-și reduce datoria, iar creșterea vânzării de alcool face parte din această strategie.
Pentru profesioniști, după luni de Covid-19, închideri nocturne și multe altele, aceasta este o veste grozavă. Pentru alții, precum Noboru Hosaka, directorul Asociației ”Nu alcoolului”: ”este o politică care nu face bine țării”. Dar chiar și economistul Hidetomi Tanaka consideră inițiativa o campanie ”iresponsabilă și neortodoxă”.
Potrivit Ministerului japonez al sănătății, aproximativ un milion de japonezi suferă de alcoolism, iar 9,8 sunt expuși riscului.
Organizatorii concursului au spus că obiectivul nu este consumul de alcool în exces, adăugând că oamenii ar trebui să bea doar ”cantitatea adecvată” și să ia măsuri de ”bun simț” pentru a evita contractarea virusului.
”Nu promovăm în niciun caz consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor”, a declarat Ryo Tsukamoto, purtătorul de cuvânt al diviziei de taxe pe alcool a agenției.
Sursa: RADOR
Comentarii