La COP 27 din Egipt a avut loc Africa Day, o zi dedicată impactului schimbărilor climatice pe continentul african. Potrivit organizațiilor neguvernamentale, între 17 și 40 de milioane de persoane ar putea fi obligate să-și părăsească țările.

În același timp, culturile agricole și stocurile de pește ar putea scădea cu până la 40%.

"Sunt din Mozambic. În țara noastră, 60% din populație trăiește în zonele de coastă. Trebuie să ne confruntăm anual cu ciclonii, din ce în ce mai intenși", a explicat Solani Mhlando, directorul World Wildlife Fund (WWF) în națiunea africană, relatează Euronews Italia.

"Am văzut comunități care, la trei ani de la uraganul Idai din 2019, încă încearcă să își revină", a afirmat Solani Mhlando.

Pe continentul african vor fi necesare investiții mari în următorii ani, în special în ceea ce privește gestionarea apei și protecția coastelor, potrivit unei analize recente a Corporației Financiare Internaționale.

Însă, aceeași organizație a subliniat că, până acum, numai 2% din capital este investit în adaptare.

"Pentru următorii 20 de ani, avem nevoie de 100 de miliarde de dolari pentru adaptare în Africa. Este ceea ce este necesar pentru a înfrunta o serie de provocări. Vorbim de 5 miliarde de dolari pe an: o sumă care ar fi cu adevărat, cu adevărat utilă și care pentru noi ar putea face diferența", a amintit Makhtar Diop, directorul general al Corporației Financiare Internaționale.

Pentru a efectua o tranziție către un model economic, industrial și agricol mai durabil, va fi necesară colaborarea între nordul și sudul lumii, colaborare care a lipsit în ultimii ani. Introducerea problemei despăgubirilor pentru pierderi și daune în agenda COP 27, ar putea reprezenta un pas înainte, dar mulți observatori rămân prudenți.

"A include o problemă pe ordinea de zi, nu înseamnă a fi rezolvată. Vor trebui verificate detaliile referitoare la modul în care vor fi acordate finanțările și, la modul mai general, rezolvarea problemei pierderilor și daunelor. Toate acestea vor deveni treptat mai clare, odată cu trecerea timpului", a spus Diop.

Așadar, dincolo de cuvinte, rezultatele negocierilor vor stabili dacă vocea Africii va fi ascultată.

Sursa: RADOR