Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF și Eurochild îi invită pe toți copiii și tinerii din România să își spună părerea în sondajul de opinie online ”Europa pe care și-o doresc copiii“.

Copiii și tinerii din Uniunea Europeană și nu numai, cu vârsta între 0 și 30 de ani, sunt invitați să răspundă la o serie de întrebări pe teme diverse despre școală, societate, viața de familie, preocupări și speranțe, cât și despre viziunile lor asupra viitorului Europei.

Sondajul a fost creat de către experți în drepturile copilului și testat cu copiii prin intermediul focus grupurilor. Completarea lui durează șapte minute. Nu există răspunsuri greșite. Sondajul este deschis până la 21 septembrie 2018. Copiii îl pot completa în limba română pagina http://bit.ly/europacopiilor și în alte 26 de limbi: http://www.childrightsmanifesto.eu/europe-kids-want.

”În contextul european marcat de numeroase provocări și schimbări, eforturile noastre trebuie îndreptate către construirea unui viitor solid și durabil pentru generațiile viitoare. Din această perspectivă, dar și a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenției privind Drepturile Copilului, am considerat că implicarea copiilor și tinerilor în procesul de pregătire și exercitare a Președinției României la Consiliul UE este esențială, iar România a introdus deja printre tematicile de interes ale mandatului problematica drepturilor copilului, educația timpurie și accesul la oportunități egale pentru grupurile vulnerabile, creșterea adaptabilității tinerilor la provocările pieței muncii viitorului sau promovarea parteneriatelor între instituțiile publice și mediul asociativ, cu scopul dezvoltării tinerilor ca parteneri de creare a politicilor publice", a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, citat într-un comunicat MAE.

”În Uniunea Europeană, 1 din 5 cetățeni este copil sau tânăr. Este esențial ca la dezbaterile care definesc viitorul Europei să participe copiii și tinerii. Ideile lor ar trebui să contribuie la viitoarele politici europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. În contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, Guvernul României are oportunitatea unică de a promova la nivel european participarea copiilor", a subliniat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.