CE propune un buget de 118,2 miliarde de euro pentru acțiuni externe, suplimentat cu o sumă de 15,5 miliarde de euro pentru a-și sprijini partenerii în eforturile de redresare de pe urma pandemiei de COVID-19.

Din actualul buget al UE este prevăzută o altă sumă de un miliard de euro pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), pentru un răspuns imediat la criză, totalul fondurilor suplimentare fiind de 16,5 miliarde de euro. Din cele 118,2 miliarde de euro (în prețurile din 2018, echivalentul a 132,6 miliarde de euro în prețuri curente), principalul instrument - Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) - va beneficia de 86 miliarde de euro (96,4 miliarde de euro în prețuri curente), inclusiv 10,5 miliarde de euro din noul Instrument european de redresare (Next Generation EU).

Bugetul pentru ajutor umanitar va crește cu 5 miliarde de euro datorită acestui nou instrument, ajungând  la 14,8 miliarde de euro (16,5 miliarde de euro în prețuri curente).

În ceea ce privește asistența pentru preaderare, Comisia menține suma de 12,9 miliarde de euro (14,5 miliarde de euro în prețuri curente) pentru următorul cadru financiar multianual.