Guvernul român a semnat două memorandumuri de înțelegere între Biroul Fondului ONU pentru Copii, respectiv C-PROC privind găzduirea, în clădirea numită simbolic "Casa ONU",a programelor și fondurilor onusiene prezente în România și a C-PROC.

În numele Executivului de la București, documentele au fost semnate de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

Din partea UNICEF, memorandumul a fost semnat de Sandie Blanchet, reprezentantul Fondului în România, iar din partea Consiliului Europei, de către Verena Taylor, director al Biroului Directoratului General pentru Programe.

"Semnarea acestui document reprezintă reconfirmarea angajamentului României pentru susținerea Organizației Națiunilor Unite și aprecierea pentru contribuția pe care structurile onusiene prezente în țara noastră de-a lungul a peste 45 de ani au avut-o în derularea unor activități cu un impact economic și social deosebit de important pentru societatea românească", precizează MAE într-un comunicat.

Șeful diplomației române a evocat cu acest prilej o serie de proiecte de succes în domenii precum protecția copilului, dezvoltare sau asistență de urgență acordată unor refugiați aflați în situații umanitare critice.

Totodată, el și-a exprimat dorința ca, din noua perspectivă de stat donator, România să dezvolte noi tipuri de relații parteneriale cu programele și fondurile ONU pentru a oferi la rândul său asistență statelor care pot valorifica experiența și expertiza țării noastre în diverse domenii.  

România, în calitate de stat-gazdă al Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (C-PROC), a recunoscut nevoia tot mai mare a statelor din întreaga lume în scopul consolidării capacității acestora pentru a combate, în mod corespunzător, amenințările create de criminalitatea informatică, a precizat Comănescu.

Oficialul UNICEF a apreciat, la rândul său, îndelungata cooperare a României cu ONU, atât în țară, cât și în cadrul organizației, prin participarea țării noastre la diversele structuri ale acesteia, printre care se numără Consiliul de Securitate și Consiliul Economic și Social, precum și în cadrul organismelor de administrație ale fondurilor și programelor ONU.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Europei a adresat mulțumiri părții române pentru găzduirea sediului C-PROC și a arătat că Bucureștiul este o locație bine plasată pentru ca Oficiul să își poată desfășura activitatea prin implementarea de proiecte și extinderea cooperării la nivel global.

Întrucât criminalitatea informatică nu are granițe, oficialul Consiliului Europei a subliniat necesitatea unei acțiuni comune a statelor în acest domeniu, care este esențială inclusiv din perspectiva combaterii terorismului, a criminalității organizate și a traficului de ființe umane.