Școala Română de DezvoltareMicula:Noul cadru legal oferă baza pentru creșterea impactului asistenței oficiale pentru dezvoltare
Secretarul de stat în MAE Victor Micula a făcut această declarație la deschiderea celei de-a X-a ediții a Școlii Române de Dezvoltare.
Evenimentul din acest an are ca temă centrală progresele făcute în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și are loc în perioada 4-6 septembrie, la București.
Victor Micula a subliniat angajamentul asumat la nivel european referitor la implementarea Agendei 2030 care este reliefat în noul Consens European pentru Dezvoltare adoptat în iunie 2017 și care oferă o viziune comună pentru politica de cooperare internațională pentru dezvoltare a uniunii, implementată atât de instituțiile europene cât și de statele membre, potrivit unui comunicat MAE.
Oficialul român a evidențiat adoptarea noului cadru legislativ pentru politica de cooperare internațională pentru dezvoltarea României prin legea 213/2016 privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, precum și HG 1006/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
"Noul cadru legal oferă bazele pentru eficientizarea și creșterea impactului asistenței oficiale pentru dezvoltare acordate de România", a subliniat Micula.
Totodată, secretarul de stat a trecut în revistă progresele la nivel național privind implementarea Agendei 2030 precum înființarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Cabinetului premierului, re-activarea Comitetului interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecției mediului în politicile și strategiile sectoriale la nivel național, precum și participarea activă a României la reuniunile din cadrul ONU privind Agenda 2030 și coordonarea asumată pentru dezvoltarea Cadrului privind Indicatorii Suplimentari pentru ODD16 (SDG16 Supplemental Indicators Framework).
Background
Școala Română de Dezvoltare este un eveniment gândit ca un spațiu deschis de reflecție asupra problematicilor și tendințelor europene și globale în dezvoltare, un spațiu de dialog, de formare, de schimb de informații și bune practici. În același timp, Școala Română de Dezvoltare contribuie la asigurarea unei interacțiuni durabile între actorii activi în domeniu, atât la nivel național, cât și internațional.
Încă de la prima ediție din 2008, Ministerul Afacerilor Externe finanțează anual acest eveniment, implementat în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) și cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Ediția din acest an este o ediție aniversară, iar în ultimii zece ani Școala Româna de Dezvoltare s-a evidențiat ca un forum esențial pentru consolidarea capacitații societății civile și a dialogului și parteneriatului inter-instituțional în domeniul cooperării pentru dezvoltare.
Comentarii