Doar în primele două luni din 2018, au fost raportați peste 1.000 de copii uciși sau răniți, pe fondul intensificării violențelor din Siria.

Numărul copiilor uciși în războiul din Siria a crescut cu 50% în 2017 comparativ cu anul precedent, trage un semnal de alarmă Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în contextul în care conflictul sirian intră în această săptămână în al optulea an, relatează Agerpres.

„În 2017, violența oarbă și extremă a ucis copii mai mult ca oricând - cu 50% mai mult față de 2016”, afirmă UNICEF, adăugând că 2018 se anunță și mai sumbru.

Aproximativ 200 de copii au fost uciși în enclava rebelă Ghouta orientală începând din februarie în urma bombardamentelor efectuate de forțele regimului, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Copiii reprezintă 20% din victimele civile ale acestei ofensive, în conformitate cu OSDO.

În raportul său, UNICEF citează cazul micuțului Sami, un copil din sudul Siriei, în prezent refugiat în Iordania. „Am ieșit să mă joc în zăpadă cu verișorii mei. O bombă a căzut. Am văzut mâinile unui verișor al meu zburând prin fața ochilor. Eu mi-am pierdut ambele picioare”, a povestit el.

Copiii cu dizabilități „se confruntă cu riscul real de a fi neglijați și stigmatizați în timp ce războiul continuă fără pauză”, declară directorul regional al UNICEF, Geert Cappelaere.

Potrivit UNICEF, circa 3,3 milioane de copii sunt expuși la dispozitive explozive pe întreg teritoriul Siriei, în timp ce zeci de școli au fost lovite doar în 2017.