O curte de apel a respins cererea Administrației Trump de a restabili imediat aplicarea decretului privind imigrația semnat de președinte. Mii de persoane au protestat din nou sâmbătă în mai multe mari orașe din lume față de decretul lui Trump.

Departamentul de Justiție a atacat în apel sâmbătă seară decizia unui judecător federal care bloca aplicarea decretului semnat în urmă cu opt zile de Donald Trump, ceea ce permitea din nou intrarea în SUA a cetățenilor din cele șapte țări majoritate musulmane vizate de ordinul inițial al liderului de la Casa Albă, relatează Agerpres.

Însă o curte de apel din San Francisco a respins duminică apelul de urgență înaintat de Departamentul de Justiție.

În apelul său, Departamentul de Justiție a susținut că decizia instanței din Seattle de a bloca aplicarea ordinului semnat de Trump ”afectează publicul”, ”pune sub semnul întrebării judecata președintelui privind securitatea națională” și ”nu a fost însoțită practic de nicio analiză juridică”.

Trump a semnat la 27 ianuarie un ordin executiv care suspenda temporar programul de refugiați al SUA, interzicea intrarea în țară a cetățenilor din Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen pe o perioadă de 90 de zile și bloca pe termen nedefinit primirea de refugiați sirieni.

Proteste în întreaga lume

Mii de persoane au manifestat din nouă sâmbătă în mai multe mari orașe din lume, printre care Londra, Berlin, New York sau Paris, împotriva decretului anti-imigrație al președintelui american Donald Trump.

Cea mai mare manifestație a avut loc la Londra, unde 10.000 de persoane au ieșit din stradă, conform unei estimări a The Guardian. Protestatarii s-au adunat în fața Ambasadei SUA la apelul mai multor organizații antirasiste, pacifiste sau care se opun măsurilor de austeritate și apoi au mers în Trafalgar Square, afișând pancarte pe care se putea citi ”Nu rasismului!”, ”Nu Trump” sau ”Trump la gunoi!”.

În afara decretului care interzice intrarea în SUA a cetățenilor din șapte țări musulmane, dar a cărui aplicare a fost blocată vineri seară de un judecător federal, organizatorii au denunțat ”înțelegerea secretă” între premierul britanic conservator Theresa May și liderul de la Casa Albă, pe care l-a invitat să efectueze o vizită de stat în Regatul Unit în acest an.

Peste 1,8 milioane de persoane au semnat o petiție online care cere ca vizita de stat a lui Trump să fie redusă la rangul de simplă vizită, pentru a se evita ca Regina Elisabeta a II-a să fie pusă într-o situația stânjenitoare printr-o întâlnire protocolară cu miliardarul american.