Oceanele nu sunt poluate numai cu grămezi de deșeuri plutitoare, ci și cu microparticule invizibile de plastic, prezente în pneuri și veșminte sintetice, care afectează ecosistemul și sănătatea, a avertizat IUCN.

Acestea reprezintă o parte importantă din "supa de plastic" care murdărește apele, respectiv între 15 și 31% din cele 9,5 milioane de tone de plastic deversate în fiecare an în oceane, indică Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), relatează AFP, preluată de Agerpres.

IUCN a descoperit că în multe țări dezvoltate din America de Nord și Europa, poluarea cu aceste particule a depășit-o pe cea cu deșeuri plastice, care sunt gestionate eficient: "Activitățile noastre cotidiene, precum spălarea hainelor și condusul, contribuie substanțial la poluarea care ne sufocă oceanele, cu efecte potențial dezastruoase asupra bogatei diversități a vieții marine și asupra sănătății umane".

Aceste particule se găsesc și în carcasele navelor, marcaje rutiere, dar și în microbilele exfoliante din produsele de îngrijire și în praful urban.

"Trebuie să privim mai departe de gestionarea deșeurilor dacă vrem să tratăm poluarea oceanelor în întregul său", a avertizat responsabila IUCN Inger Andersen, într-un comunicat.

Karl Gustaf Lundin, care conduce Programul marin și polar în cadrul IUCN, recunoaște că au fost efectuate puține studii privind impactul asupra sănătății al acestor particule miniscule care se găsesc în lanțul alimentar sau în resursele de apă. Dar, explică el pentru AFP, ele sunt suficient de mici pentru a se infiltra în membrane, "și deci ar trebui să presupunem că vor avea probabil un impact considerabil".

IUCN le solicită fabricanților de pneuri și de îmbrăcăminte să apeleze la inovații pentru a-și face produsele mai puțin poluante.

Ludin mai sugerează ca cauciucul să fie din nou utilizat în mai mare măsură în fabricarea pneurilor, ca materialele plastice să fie interzise în industria textilă și ca fabricanții de mașini de spălat să instaleze filtre pentru microparticulele de plastic. Situația este în mod special îngrijorătoare în Arctica, cea mai mare sursă de produse maritime pentru Europa și America de Nord, notează Karl Gustaf Lundin.