După ani de negocieri, statele membre ale Națiunilor Unite au ajuns la un acord privind protecția mării libere, o comoară fragilă și vitală care acoperă aproape jumătate din planetă.

Este vorba despre zona de mare dincolo de Zona Economică Exclusivă (ZEE), la mai bine de 200 de mile distanță de coastă și ocupă aproximativ două treimi din ocean, adică jumătate din planetă, relatează Euronews.

Aceste zone găzduiesc o varietate impresionantă de specii marine și joacă un rol esențial în susținerea biodiversității ecosistemului marin, dar au devenit din ce în ce mai vulnerabile în ultimele decenii. Unele dintre cele mai importante ecosisteme de pe planetă sunt în pericol, ceea ce duce la pierderea biodiversității și a habitatelor. Potrivit estimărilor, între 10% și 15% dintre speciile marine sunt deja în pericol de dispariție.

În aceste zone toate statele au dreptul să pescuiască, să navigheze și să facă cercetări, dar prin acest nou acord toți membrii ONU își asumă responsabilitatea de a-l proteja și de a asigura gestionarea durabilă a resurselor.

Tratatul va asigura "protecția oceanului dincolo de jurisdicțiile naționale", a amintit președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Este un acord istoric", a declarat comisarul UE pentru mediu, Virginius Sinkevicius, pe Twitter. "Este un pas important în atingerea obiectivului COP15 pentru protecția oceanelor".

Sursa: RADOR