Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit-o pe pakistaneza Malala Yousafzai, împușcată în cap de un taliban în 2012, mesager ONU pentru pace.

Pakistaneza a devenit astfel cea mai tânără purtătoare a acestui titlu, la numai 19 ani. În 2014, ea a fost și cea mai tânără câștigătoare din istorie a premiului Nobel pentru pace, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de un taliban în 2012 fiindcă a continuat să meargă la școală în ciuda interdicției decretate de fundamentaliștii islamiști privind accesul fetelor la studii.

"Nu ești doar o eroină, ci și o persoană foarte angajată și generoasă", i-a spus Guterres tinerei activiste pentru drepturile femeilor.Yousafzai a vizitat în iulie anul trecut tabere de refugiați din Ruanda și Kenia, pentru a atrage atenția asupra situației fetelor refugiate din Burundi și Somalia.

"Extremiștii au încercat tot ce le-a stat în puteri ca să mă oprească, au încercat să mă ucidă și nu au reușit", a declarat ea.

Noua mesageră pentru pace va promova educația pentru fete. Ea trăiește acum în Regatul Unit, unde a primit îngrijiri medicale după ce a supraviețuit tentativei de asasinat, și dorește ca după terminarea liceului, în iunie anul acesta, să urmeze studii universitare de filosofie, politică și economie.