ONU: Forțe proguvernamentale au executat 82 de civili - inclusiv femei și copii - în estul Alepului
Forțe proguvernamentale siriene au executat cel puțin 82 de civili - inclusiv femei și copii - în cartierele din estul Alepului pe care le-au recucerit de la rebeli, a anunțat marți ONU, scrie BBC Online.
Mii de persoane sunt prinse între cele două tabere care se luptă pentru controlul asupra orașului Alep.
Atât ONU, cât și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au făcut apel la Siria și la aliații ruși ai regimului de la Damasc să pună capăt bombardamentele pentru a permite evacuarea civililor.
Rusia a respins însă apelul, susținând că atrocitățile împotriva civililor sunt comise de forțele rebele.
Purtătorul de cuvânt al Înaltului comisariat ONU pentru drepturile omului (UNHCR), Rupert Colville, a declarat, la Geneva, că este imposibil de verificat acuratețea informațiilor privind atrocitățile comise în zonă.
De asemenea, este dificil de stabilit câți oameni sunt prinși în mijlocul luptelor. Un oficial SUA a precizat pentru BBC că ar fi vorba de circa 50.000 de persoane.
Duminică, un responsabil UNICEF a declarat că toți copiii din orașul sirian Alep suferă de traumatisme psihice din cauza violențelor care însângerează acest mare oraș din nordul Siriei, unde are loc un război crunt între forțele regimului sirian și rebeli, relatează AFP, citată de Agerpres.
În ultimii 15 ani în cadrul organizației ONU "nu am văzut niciodată o situație atât de dramatică precum este cea pe care o trăiesc copiii din Alep", a mărturisit Radoslaw Rzehak, șeful biroului Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din orașul sirian devastat de război.
Zeci de mii de copii au cunoscut de la naștere una dintre cele mai sângeroase etape ale războiului din Siria, care a intrat în cel de-al șaselea an.
La Alep, între 200.000 și 230.000 de copii au nevoie de un sprijin psiho-social, a apreciat Rzehak.
Acest oraș, care a fost capitala economică a Siriei și o bijuterie culturală și arhitecturală, este separat în două din iulie 2012. Armata a reușit să recâștige 85% din cartierele deținute de rebeli, situate în partea de est a orașului, după o ofensivă majoră lansată la mijlocul lunii noiembrie.
Aproximativ 120.000 de persoane au fugit din sectorul asediat și multe s-au adăpostit în centrele pentru strămutați din zonele guvernamentale.
Peste 300.000 de persoane au murit de la declanșarea în martie 2011 a războiului civil în Siria și alte câteva milioane au fost constrânse să se refugieze.
Comentarii