''Era încălzirii globale s-a încheiat, acum este momentul erei fierberii globale'', le-a spus joi după-amiază reporterilor secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Euronews.

"Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și acesta este doar începutul". După mai multe săptămâni de încălzire a mărilor și a trei continente, Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite (OMM) și Observatorul European Copernic cred că au suficiente date pentru a anunța că iulie 2023 va fi ''aproape sigur cea mai caldă lună măsurată vreodată'', depășind recordul anterior stabilit în iulie 2019.

Evenimentul este probabil ''fără precedent'' într-o perioadă de mii de ani și potrivit celor două instituții de referință, este doar o ''avanpremieră'' a viitorului climatic al planetei.

Grecia este devastată parțial de flăcări, Canada e lovită de inundații teribile, sudul Europei se luptă cu o căldură apăsătoare; la fel și nordul Africii, sudul Statelor Unite și o parte a Chinei, care este afectată și de ravagiile taifunului Doksuri: semnele vizibile ale încălzirii globale antropice se manifestă simultan.

Chiar dacă alte regiuni din nordul Europei se vor bucura de o vară blândă sau chiar răcoroasă, oamenii de știință sunt fermi: ''Este foarte probabil ca iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie care s-a înregistrat vreodată'' și chiar ''cea mai caldă dintre toate lunile la un loc'', a anunțat Observatorul European Copernic, confirmându-și previziunile.

100 de oameni de știință italieni - apel către mass-media: ''Vorbiți despre cauzele schimbărilor climatice și despre soluții''

"Jurnaliști, vorbiți despre cauzele schimbărilor climatice și despre soluții. Omiterea acestor informații condamnă oamenii la un sentiment de neputință, tocmai într-un moment istoric în care încă este posibil să construim un viitor mai bun", scrie Rai News.

Acestea sunt primele cuvinte ale apelului către mass-media semnat de 100 de oameni de știință și savanți italieni printre care se numără laureatul Premiului Nobel pentru Fizică Giorgio Parisi, Antonello Pasini, Nicola Armaroli, Stefano Caserini, Enrico Giovannini, Luca Mercalli sau Telmo Pievani.

"Presă italiană continuă să vorbească mult prea des despre ''vreme rea'' în loc de schimbări climatice - se arată în apel -. Și atunci când vorbește despre asta, de multe ori omite cauzele și soluțiile aferente. Ca și cum știrile din primăvara lui 2020 ar fi vorbit doar despre persoanele aflate în spital sau de cei morți din cauza problemelor respiratorii, fără a menționa cauza acestor situații, adică virusul SARS-CoV-2, sau soluția, adică vaccinurile''.

''În ultimul său raport – explică oamenii de știință semnatari –, Grupul Interguvernamental de Expertiză pentru Schimbările Climatice al Națiunilor Unite (IPCC) este foarte clar atunci când vorbește despre principalele cauze ale schimbărilor climatice, adică emisiile de gaze cu efect de seră produse de utilizarea combustibililor fosili. Și este la fel de clar și atunci când prezintă soluțiile prioritare: eliminarea rapidă a utilizării cărbunelui, petrolului și gazului și decarbonizarea prin intermediul energiilor regenerabile''.

''A nu vorbi despre cauzele evenimentelor extreme din ce în ce mai frecvente și mai intense care afectează planeta noastră – continuă apelul – și a nu prezenta soluțiile necesare pentru un răspuns eficient, riscă să alimenteze inacțiunea, resemnarea sau negarea realității, având ca rezultat un risc crescut pentru familiile noastre și comunități, în special cele mai defavorizate''.

''Din aceste motive - conchide documentul -, invităm toată mass-media italiană să explice clar care sunt cauzele crizei climatice și soluțiile acesteia, astfel încât să ofere tuturor instrumentele necesare pentru a înțelege profund fenomenele în curs, pentru a se simți parte a soluției și pentru a construi cu mai multă încredere în viitor''.

Sursa: RADOR