Peste un sfert dintre yemeniți, respectiv șapte milioane de persoane, sunt mai mult ca oricând în pragul foametei, a declarat Jamie McGoldrick, coordonatorul umanitar al ONU în Yemen, țară răvășită de război de aproape doi ani.

Jamie McGoldrick s-a declarat ''profund preocupat de escaladarea conflictului pe coasta de vest a Yemenului'', unde au loc lupte între forțele guvernamentale și rebelii șiiți houthi, în apropiere de Marea Roșie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această intensificare ''agravează o situație umanitară deja teribilă'' în această țară săracă din Peninsula Arabică, a afirmat McGoldrick într-un comunicat, subliniind că luptele de pe coasta de vest împiedică intrarea de produse de primă necesitate prin portul Hodeida.

Potrivit declarațiilor oficialului ONU, ''17 milioane de persoane nu sunt în prezent în măsură să se hrănească în mod corect'', femeile și copii fiind cei mai afectați.

''Șapte milioane de yemeniți nu știu de unde le vine următoarea masă și sunt mai mult ca niciodată aproape de foamete'', a spus coordonatorul ONU.

Conflictul s-a agravat în martie 2015, când coaliția arabă aflată sub comanda Arabiei Saudite a intervenit în sprijinul președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, pentru a contracara înaintarea rebelilor houthi, aliați ai fostului președinte Ali Abdallah Saleh, care au preluat controlul unor vaste regiuni, inclusiv capitala Sanaa.

ONU a cerut de nenumărate ori un armistițiu pentru a permite distribuirea de ajutoare umanitare, dar medierile sub egida sa și șapte armistiții au eșuat până în prezent.