Condițiile meteo extreme și dezastrele climatice au provocat pagube record.

Ultimii trei ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteo, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (WMO), un organism specializat al ONU, informează Mediafax.

În 2017, temperatura medie globală a fost cu 1,1 grade Celsius peste nivelul înregistrat înainte de Revoluția Industrială, potrivit datelor WMO. Recordul de temperatură a fost înregistrat în 2016, iar în 2017 și 2015 datele au fost similare.

„17 dintre 18 cei mai călduroși ani din istorie au fost în acest secol, iar gradul de încălzire din ultimii trei ani a fost excepțional. Statele Unite au avut anul cel mai scump din punctul de vedere al catastrofelor meteorologice și climatice, în timp ce dezvoltarea altor țări a fost încetinită sau inversată de cicloane tropicale, inundații și secetă. Încălzirea arctică a fost deosebit de pronunțată și va avea repercusiuni profunde și de lungă durată asupra nivelurilor mărilor și asupra modelelor meteorologice din alte părți ale lumii”, a spus secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas.

Temperaturile medii din 2016 și 2015 au fost afectate de fenomenul „El Nino”, care se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud). Fenomenul meteo generează secete, furtuni și inundații.

Doar în Statele Unite, vremea extremă și dezastrele climatice au generat pagube record de 306 miliarde de dolari în 2017, în special din cauza incendiilor și a uraganelor (Harvey, Maria și Irma), potrivit datelor ONU.