Papa Francisc a insistat, joi, asupra necesității de a continua o reformă de fond a guvernului Bisericii, Curia, considerând că poziții cheie ar trebui să fie oferite laicilor și femeilor din întreaga lume.

Adresând urările sale anuale Curiei, Papa și-a centrat discursul pe această reformă pe care o duce de aproape patru ani, subliniind că aceasta nu trebuie să se rezume la un simplu ''lifting'', relatează AFP, preluată de Agerpres.

Suveranul Pontif a citat 12 criterii ce trebuie să ghideze această reformă. Printre ele figurează "catolicitatea" Bisericii — în sensul etimologic de universalitate — care cheamă la promovarea unui personal venit din întreaga lume, care să cuprindă diaconi permanenți și credincioși laici bărbați și femei, în special în dicasterele (ministerele) unde pot fi mai competenți decât preoții.

"Este de o mare importanță să punem în valoare rolul femeilor și laicilor în viața Bisericii și integrarea lor în posturi cheie ale dicasterelor'', a subliniat Papa Francisc.

În prezent, toți șefii dicasterelor, inclusiv cei numiți recent de pontiful argentinian, sunt ecleziastici.

Făcând bilanțul tuturor măsurilor luate de la începutul pontificatului său, Papa Francisc a ținut să sublinieze importanța reformei ce trebuie însoțită de o "schimbare de mentalitate". În opinia sa, nu este suficientă schimbarea personalului, ci este necesar ca ''membrii Curiei să se reînnoiască spiritual, uman și profesional".

"Reforma nu este un obiectiv estetic, ca și cum am dori să facem Curia mai frumoasă. Ea nu poate avea forma unui fel de lifting facial, a unui machiaj sau a unui truc pentru a înfrumuseța corpul vechi al Curiei, să nu mai vorbim de forma unei operații de chirurgie plastică pentru a elimina ridurile", a spus Suveranul Pontif.