Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărsând au depistat patruzeci și doi de cetățeni din Irak și Maroc, solicitanți de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din țară, ascunși într-o cisternă.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, miercuri seară, în jurul orei 23:00, la PTF Vărsând, în județul Arad, s-a prezentat pentru a ieși din țară cetățeanul român Viorel B., în vârstă de 48 de ani, domiciliat în județul Sălaj, care conducea un automarfar cu semiremorcă tip cisternă, înmatriculate în România, fără încărcătură.

Acționând în baza unei analize de risc, polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care în cisternă au fost descoperite, ascunse, 42 de persoane, 14 bărbați, 10 femei și 18 copii.


În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt 41 de cetățeni irakieni și 1 marocan, 24 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 52 de ani și 18 minori, cel mai tânăr având numai 2 luni, toți solicitanți de azil în România, subliniază sursa citată.

Migranții sunt cercetați în prezent de către polițiștii de frontieră pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar șoferul român pentru complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

28 cetățeni irakieni, opriți la frontiera cu Bulgaria

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, joi, în apropierea frontierei de stat, douăzeci și opt de cetățeni irakieni care au încercat să intre ilegal în România din R. Bulgaria, pe jos, pe la frontiera verde.

Astfel, în jurul orei 18:30, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - S.P.F. Negru Vodă au observat, în apropierea localității de frontieră Dumbrăveni, mai multe persoane care se deplasau pe jos, peste câmp, dinspre R. Bulgaria spre România.

Polițiștii de frontieră au reținut grupul format din 28 de persoane, care ulterior a fost condus la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.În cadrul primelor verificări, persoanele în cauză au declarat că sunt cetățeni irakieni, 19 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 41 de ani și 9 minori, cel mai tânăr având vârsta de 1 an și intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

Polițiștii de frontieră au întocmit în cauză actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de "intrare în țară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat", fapte prevăzută și  sancționată de art. 262, alin. 1 cu aplicarea art. 77, lit. a din Codul Penal.

La finalizarea verificărilor specifice, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a protocolului român-bulgar, în vederea predării cetățenilor irakieni către autoritățile bulgare, pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale.