Conducerile Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov vor adresa o petiție Parlamentului European, prin care vor solicita sprijin pentru implementarea unor măsuri care să restabilească conviețuirea pașnică între oameni și urși.

Reprezentanții celor patru județe au declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că urșii, care s-au înmulțit excesiv de mult în ultimii ani, creează mari pagube materiale și pun în pericol integritatea oamenilor, relatează Agerpres.

"Problema este una acută (...) și trebuie luate niște măsuri pentru protejarea vieților oamenilor, dar și pentru protejarea urșilor, pentru că în foarte multe cazuri sunt în pericol (...) Numai în ultima vreme au fost 13 accidente rutiere sau feroviare unde, în afară de un caz, urșii au murit. Dar sunt și foarte multe atacuri la oameni, în acest an, după informațiile noastre, șapte persoane au decedat (...) Totodată, în privința daunelor provocate de urși în gospodării în aceste patru județe se ridică la peste 1.000 numai anul acesta”, a declarat inițiatorul petiției, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, precizând că Ministerul Mediului trebuie să fie ”puțin încurajat, impulsionat de către Bruxelles în privința luării unor decizii, pentru că, momentan, ordinul ministrului prin care se acordă derogare sau relocare nu este funcțional, birocrația este excesivă, iar plățile pentru daune nu se realizează".

Borboly a mai adăugat că, potrivit specialiștilor din domeniul silviculturii, suprafața acoperită cu păduri a crescut cu 17% în ultimii zece ani în județul Harghita, prin urmare nu este real faptul că urșii ies din păduri pentru că acestea au fost tăiate.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a menționat că pentru restabilirea echilibrului trebuie instituită atât o cotă de vânătoare pentru reducerea populației de urși, cât și o cotă de intervenție pentru eliminarea urșilor periculoși, care provoacă pagube materiale și pun în pericol integritatea oamenilor.

Europarlamentarul UDMR Vincze Loránt, care a avut o intervenție prin Skype din Bruxelles, a afirmat în cadrul conferinței de presă că doleanțele reprezentanților celor patru județe sunt juste și că va susține petiția în fața forului european.