Polițiștii de frontieră români au salvat 52 de persoane, printre care o femeie însărcinată în 9 luni și un bărbat rănit, din apele Mării Egee, în cadrul unei misiuni FRONTEX.

„Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune în Grecia, în cadrul Operațiunii Maritime Comune 'EPN Poseidon Sea', coordonată de Agenția FRONTEX, au salvat 52 de persoane, originare din Siria, Mali și Nigeria, care se aflau pe o ambarcațiune ce plutea în derivă, în apele Mării Egee. Printre persoanele salvate se aflau o femeie însărcinată în nouă luni și un bărbat rănit la unul dintre membrele inferioare, care, alături de celelalte persoane din ambarcațiune, au fost transportate și predate în siguranță autorităților elene”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, transmite Agerpres.

Operațiunea a avut loc luni, în jurul orei 3,30, după ce echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, a observat o ambarcațiune de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta către coastele elene.

„La vederea polițiștilor de frontieră, persoanele din ambarcațiune au aruncat motorul în apă, rămânând astfel în derivă în apele Mării Egee. Imediat, echipajul navei Gărzii de Coastă a intervenit, conform procedurilor legale, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate. După evaluarea situației la fața locului (riscul de a se scufunda sau de a intra în șoc hipotermic), polițiștii de frontieră au transbordat pe nava Gărzii de Coastă 52 de persoane (24 bărbați, 9 femei și 19 copii). Polițiștii de frontieră au acordat persoanelor salvate, originare din Siria, Mali și Nigeria, primul ajutor, asistență și hrană”, se arată în comunicat.

De asemenea, în data de 12 ianuarie, echipajul navei MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă a participat, alături de lucrători din cadrul Poliției Locale din Chios, Poliției Portuare și de echipele FRONTEX, la o operațiune de salvare a 47 de cetățeni străini care au ajuns în apele teritoriale grecești, la bordul unei ambarcațiuni de mici dimensiuni.