Poluarea aerului influențează negativ rezultatele academice ale elevilor, potrivit unei publicații belgiane, care citează rezultatele a două studii realizate în regiunea belgiană Flandra.

Trei experți belgieni au efectuat cercetări în trei școli din localitățile Zonhoven, Tirlemont și Hasselt, din regiunea Flandra, pentru a evalua asocierea dintre calitatea aerului și rezultatele academice și au descoperit că abilitatea elevilor de a obține performanțe bune la școală a fost una mai scăzută în cazul acelora care trăiesc într-o zonă poluată, relatează Agerpres.

"Impactul pe care poluarea aerului îl are asupra elevilor este aproape la fel de important ca și educația părinților", a avertizat Tim Nawrot, profesor de epidemiologie la universitatea din Hasselt.

"Nu putem nega consecințele poluării aerului asupra performanței cognitive. Luând în considerare faptul că în Flandra există un trafic intens, este urgent să găsim o soluție la această problemă", a mai afirmat el.

Întrucât studiul a fost realizat într-o zonă relativ nepoluată, modul în care poluarea afectează capacitatea elevilor de a obține rezultate academice bune este cu atât mai semnificativ în orașele cu o densitate mai mare a populației.

Un alt studiu realizat de Centrul flamand pentru politici de cercetare în domeniul mediului și al sănătății a descoperit că există o legătură între factorii de mediu și capacitatea elevilor de a învăța și de a memora. De asemenea, s-a dovedit că poluarea aerului poate afecta concentrarea și atenția.