Alerte de smog și poluare atmosferică au fost emise în mai multe orașe din Balcanii de Vest, generând o serie de proteste și apeluri publice prin care rezidenții au cerut autorităților locale să adopte măsuri pe termen lung contra acestor fenomene.

În Belgrad, un protest a fost programat pentru vineri seară, în timpul căruia manifestanții vor cere "măsuri pentru protejarea populației și o transparență mai mare în privința informărilor oficiale legate de poluarea extrem de ridicată", informează AFP și DPA, preluate de Agerpres.

Autoritățile locale au păstrat în general tăcerea în privința acestei chestiuni sau au comunicat cifre mai mici atunci când au vorbit despre nivelul de poluare.

Skopje din Macedonia de Nord, Sarajevo și Tuzla din Bosnia și Podgorica din Muntenegru sunt afectate la rândul lor de niveluri similare de poluare atmosferică.

Fenomenul devine vizibil în regiunea Balcanilor după instalarea smogului, iar particulele poluante se lipesc de vaporii de apă. Principalii vinovați sunt fumul degajat de coșurile sobelor cu lemn din multe locuințe, de centralele termice care funcționează pe bază de lignit și de traficul rutier.

În ultimii ani, capitalele țărilor din această regiune a Europei au apărut cu regularitate în Topul 10 al celor mai poluate orașe din lume, conform aplicației specializate AirVisual. 

Locuitorii din Skopje au ieșit în stradă de nenumărate ori pentru a protesta față de nivelul ridicat de poluare. Aceste proteste au determinat autoritățile să ia măsuri, dar poluarea e în continuare ridicată.

Vineri, MAE de la București a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina. Potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo.

În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicțiilor de circulație / tranzitare a orașului Sarajevo, pentru vehiculele care depășesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija – Nedžarići și de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo și Ilidža.