Prețurile produselor alimentare au scăzut cu 1,5% în 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scădere a prețului la alimente, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Prețurile mai mici ale cerealelor, cărnii și produselor lactate au compensat creșterea prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale, potrivit datelor FAO. Recoltele bogate și prospectele care arătau un nou sezon bun au ținut cotațiile cerealelor la un nivel scăzut, dar producția de trestie de zahăr și ulei de palmier a fost afectată de El Nino, se arată într-un comunicat al organizației.

FAO publică lunar un index al prețurilor la alimente, Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Pe ansamblu, în 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015, transmite Agerpres.

Anul trecut a fost marcat de un declin constant al prețului la cereale, pe fondul recoltelor bogate și a estimărilor favorabile. Astfel, indexul cerealelor a scăzut cu 9,6% față de 2015 și cu 39% față de vârful atins în 2011. Pe de altă parte, prețul la zahăr a crescut cu 34,2% în ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%.

„Incertitudinile economice, inclusiv evoluțiile cursului de schimb, ar putea să influențeze și mai mult piețele alimentare în acest an”, a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În decembrie 2016, comparativ cu luna precedentă, indicele prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a rămas stabil la 171,8 puncte, față de 171,9 puncte în noiembrie, în pofida unei scăderi de 8,6% a prețului la zahăr.

Potrivit FAO, prețul la zahăr a fost influențat de deprecierea realului brazilian, dar și de prognozele referitoare la o creștere de 18% a producției în principala regiune a Braziliei în care se cultivă trestie de zahăr.

În schimb, prețul la uleiuri vegetale a crescut cu 4,2% în luna decembrie 2016, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014. Cotațiile la uleiul de palmier au crescut din cauza stocurilor globale reduse, în timp ce cotațiile la uleiul de soia au fost stimulate de perspectivele creșterii consumului de biodiesel în America de Nord și de Sud.