Prima stradă solară din lume a fost dată în funcțiune, joi, în Normandia, în nord-estul Franței, cu o tehnologie aflată încă în fază de testare prin care un kilometru de drum a fost pavat cu panouri solare deosebit de solide.

Panouri fotovoltaice au fost lipite pe un tronson de un kilometru de șosea pe un drum la ieșirea din comuna Tourouvre.

Suprafața de 2.800 de mp de dale solare ar trebui să permită producerea echivalentului energiei electrice folosite pentru iluminarea publică a unui oraș de 5.000 de locuitori, potrivit companiei însărcinată cu acest proiect, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Proiectul a fost realizat de societatea Colas, filială a grupului francez Bouygues, în partenariat cu institutul de cercetare public CEA Tech.

Costul lucrărilor, cinci milioane de euro, a fost acoperit de o subvenție de stat. Instalația a fost testată în ultimele luni pe patru locații pilot din Franța, în locuri de parcare sau în fața clădirilor publice, dar cu suprafața panourilor solare mult mai mici. 

O idee similară a fost experimentată în Olanda, unde o pistă de ciclism solară de 70 de metri a fost dată de doi ani în funcțiune la nord de Amsterdam. Ideea este de a lipi de-a lungul șoselei aceste dale solare protejate de o rășină pentru a produce electricitate.

Avantajul este că producerea de electricitate nu deranjează pe nimeni pe aceste suprafețe, care sunt în medie ocupate doar 20% din timp, potrivit Colas. Există însă și inconvenientul că panourile plate produc mai puțină electricitate decât cele înclinate și costul electricității produse astfel este mult mai ridicat al celei furnizate de panourile solare instalate pe acoperișuri.