Exercițiile fizice tip interval sunt benefice pentru aparatul cardiovascular, arată un studiu. Un alt studiu spune că și persoanele care nu fac mișcare decât în weekend reduc riscul de a muri la o vârstă precoce de boli cardiovasculare sau cancer.

Exercițiile fizice efectuate cu greutăți și-au dovedit eficacitatea pentru îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge în cadrul unui studiu efectuat în Canada, la Universitatea British Columbia, citat de Science Daily.

Rezultatele benefice au fost observate atât în cazul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu diabet tip 2 cât și a celor care suferă de această boală.

"Indivizii cu diabet tip 2 au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare în comparație cu celelalte persoane", susține Jonathan Little, profesor asistent în cadrul universității amintite și autor principal al cercetării, relatează Agerpres.

"După efectuarea a numai unei serii de exerciții am observat o îmbunătățire a funcției vaselor de sânge, un indicator al sănătății inimii și al riscului de atac de cord", a adăugat acesta.

În cadrul studiului, Little și echipa sa au comparat efectul asupra funcției vaselor de sânge a două tipuri de antrenament tip interval ce presupune alternarea de perioade de efort intens cu cele de efort scăzut: de rezistență (presă pentru picioare, extensii și ridicări) și exerciții cardiovasculare (bicicletă staționară).

Participanții cu vârste de 35 de ani au fost împărțiți în trei grupuri: persoane cu diabet tip 2, persoane care nu făceau exerciții și persoane care făceau exerciții în mod regulat, fără diabet.

Fiecare grup a executat un set de exerciții de rutină timp de 20 de minute incluzând încălzirea urmată de șapte runde de un minut de efort intens alternate cu un minut de odihnă.

"În cazul tuturor participanților la studiu a fost observată o îmbunătățire a funcției vaselor de sânge după antrenamentul tip interval", a declarat Monique Francois din cadrul aceleiași universități, coautoare a cercetării.

"Acest lucru a fost evident în special în cazul grupului cu diabet tip 2", a adăugat aceasta, potrivit sursei citate.

Mișcare în weekend

Beneficiile mișcării asupra stării de sănătate sunt demonstrate și de o cercetare publicată de Journal of the American Medical Association (JAMA), Internal Medicine, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Chiar și persoanele care nu fac mișcare decât în weekend reduc riscul de a muri la o vârstă precoce de boli cardiovasculare sau de cancer, este concluzia acestui studiu.

Cercetătorii atrag totuși atenția că rezultatele nu vor putea fi generalizate la întreaga populație, întrucât 90% dintre participanții la studiu erau albi.

În comparație cu participanții la studiu complet inactivi, cei care fac mișcare numai în weekend își reduc riscul de mortalitate cardiovasculară până la vârsta precoce de 41 de ani.

Cifra este aceeași și în cazul persoanelor care fac mișcare mai frecvent în timpul săptămânii.

În cazul persoanelor care fac mai puțin exercițiu fizic decât minimul de 150 de minute recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), acest risc este redus cu 37%.

Riscul de a muri de cancer scade cu 18% la sportivii "de duminică" care fac peste 150 de minute de activitate fizică, față de 21% în cazul celor care fac sport regulat în timpul săptămânii.

Acesta scade cu doar 14% în cazul celor care fac mișcare numai în weekend, dar nu minimul necesar, au stabilit cercetătorii care au studiat timp de 9 ani 64.000 de persoane în Marea Britanie. Vârsta medie a participanților la studiu, în proporție de 90% albi și de 46% femei, a fost de aproape 59 de ani.

"Acest rezultate sunt foarte încurajatoare, pentru că activitatea fizică o dată sau de două ori pe săptămână este legată de un risc mai mic de mortalitate precoce chiar și în rândul persoanelor al căror nivel de activitate este mai mic decât cel recomandat", afirmă Emmanuel Stamatakis, profesorul în cadrul Universității din Sydney, Australia, și principalul autor al acestui studiu.

El spune că, "pentru a obține beneficiile optime pentru sănătate, este mai bine să facem exercițiu fizic mai mult decât este recomandat" de către autoritățile medicale.

OMS estimează că sunt necesare cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, sau 75 de minute de exercițiu susținut, pentru a reduce riscul mortalității precoce indiferent de cauză.