Reducerea dramatică a sprijinului pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinile privind perspectivele schemei de suport au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în energie verde.

Țările europene au recâștigat terenul pierdut la începutul anului în clasamentul atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, în defavoarea piețelor emergente, potrivit raportului bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

România a coborât de pe locul 34 pe care l-a ocupat anul trecut și a ieșit din top 40 țări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă.

„Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu și lung, au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu”, a spus Valeriu Binig, Partener Asistență în Tranzacții în cadrul firmei de consultanță EY România.

„Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor”. 

Potrivit EY, România a îndeplinit ținta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară încă de pe acum. „Nu este clar însă dacă vor supraviețui suficiente capacități de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea țintei specifice. Nu există perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrică în panouri fotovoltaice de acoperiș sau pentru promovarea biomasei ca resursă energetică”, a mai spus Valeriu Binig.

Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani.

SUA, China și India sunt considerate cele mai atractive țări pentru investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile.

În top 10 țări din cadrul indexului EY, Franța urcă o poziție, ajungând pe locul 7, în urma anunțului privind intenția de participare la licitația de achiziționare de panouri solare cu capacitate 3GW în următorii trei ani. În același timp, în această țară este în plină desfășurare construcția unei fabrici de producție de panouri solare pentru acoperirea a 1.000 de kilometri de drumuri.

Belgia (locul 18), Suedia (locul 20), Irlanda (locul 30), Norvegia (locul 32) și Finlanda (locul 35) au urcat și ele în clasamentul primelor 40 de țări. În Norvegia, lucrările de la noul tunel subacvatic, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, către Germania creează o nouă mare oportunitate de producție de energie eoliană și hidro pentru cele două țări. Germania, alături de Statele Unite ale Americii, China, India și Chile, rămâne neclintită în clasamentul primelor cinci țări atractive pentru investiții.

Cea care contrazice total tendința de îmbunătățire la nivel european este Marea Britanie, coborând pe poziția 14 în cadrul indexului, cea mai joasă din toate timpurile, remarcă EY. La scăderea interesului investitorilor au contribuit votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, desființarea Departamentului de Energie și Schimbări Climatice (DECC) și aprobarea centralei nucleare Hinkley Point C.

În privința certificatelor verzi, Europa a înregistrat cea mai mare creștere a activității, conform raportului EY, cu un total de certificate verzi emise, începând cu 2007, în valoare de 54,9 miliarde de dolari, față de 19,8 miliarde de dolari în America de Nord și 4,5 miliarde de dolari în Asia.

Din 2007, de la lansarea pieței de profil, 65% din emisiunile de obligațiuni verzi - în valoare de 95,6 miliarde de dolari - au fost canalizate către energia regenerabilă. În acest an, până în luna iulie, au fost deja vândute obligațiuni verzi în valoare de 48,2 miliarde de dolari, față de valoarea de 41,8 miliarde de dolari pentru întregul an 2015.