România se clasează pe locul 18 în Indexul de performanță privind schimbările climatice (CCPI 2017), în staționare comparativ cu anul anterior, potrivit clasamentului întocmit de organizațiile Climate Action Network-Europe și GermanWatch.

În premieră, ierarhia la nivel global nu plasează pe primele trei locuri nicio țară, iar explicația realizatorilor este că niciun stat nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa o poziție pe podium.

Clasamentul începe de la locul 4, pe care se clasează Franța, urmată de Suedia și Marea Britanie. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situează Kazahstan, Japonia și Arabia Saudită.

"Autoritățile din România au eșuat în a folosi fondurile din schema europeană de comerț cu emisii pentru a încuraja reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Fonduri de aproximativ un miliard de euro stau în conturile Ministerului Finanțelor, pentru că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a făcut niciun efort în vederea deblocării lor. Asta se întâmplă cu toate că la Ministerul Mediului există un plan elaborat de către Banca Mondială pentru utilizarea eficientă a acestor fonduri", este de părere Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III, citată de Agerpres.

Mai mult, Ministerul Mediului a desființat Direcția de Schimbări Climatice, iar întreaga sa capacitate administrativă a fost distrusă.

"Acestea sunt doar două exemple care ilustrează deficitul pe care țara noastră l-a înregistrat la nivelul politicilor climatice în ultimul an, deficit care se va observa cu siguranță în clasamentul pentru anul următor", a mai declarat Lavinia Andrei.

Potrivit realizatorilor ierarhiei, la mai puțin de două săptămâni de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris, Indexul de performanță privind schimbările climatice (CCPI 2017), confirmă un avânt al energiilor regenerabile și progrese considerabile în privința măsurilor de eficiență energetică la nivel global.

România se clasează, astfel, pe locul 18 din 58 de țări, această poziție fiind ocupată pentru a patra oară din anul 2012 și până în prezent.

La capitolul puncte forte, România se bucură de un mix energetic diversificat, situându-se pe o poziție foarte bună în cadrul Indexului în privința ponderii energiei regenerabile din totalul surselor de energie primară, iar politicile privind eficiența energetică ne plasează pe un onorabil loc 11 in clasament.

Cu toate acestea, scorul României în privința implicării în politicile internaționale de reducere a efectelor schimbărilor climatice ne plasează abia pe poziția 45, iar punctele slabe ale țării noastre, în viziunea organizației de mediu TERRA Mileniul III, țin de ineficacitatea politicilor interne pe tema schimbărilor climatice si energiei.