VIDEORomânia ocupă locul patru în Uniunea Europeană la studiul limbilor străine
99% dintre elevii de școală primară din UE au învățat în 2015 o limbă străină, în timp ce peste jumătate dintre ei au studiat două sau chiar mai multe. La ce ne ajută însă cunoașterea limbilor străine și care sunt cele mai populare?
Trăim într-o lume globalizată, cu societăți multilingve, motiv pentru care cunoașterea limbilor străine facilitează comunicarea și schimbul intercultural. Ce limbă străină este însă cea mai utilizată la nivel global și european și care este cea mai „utilă”?
Pentru a fi „utilă”, limba străină trebuie să îi ofere celui care o învață cel puțin una din oportunitățile de mai jos, după cum susțin experții Forumului Economic Mondial.
- Avantajul geografic – care îi oferă mai multă mobilitate și îi permite să călătorească
- Avantajul economic – care îi permite să participe activ în cadrul economiei
- Avantajul comunicării – care îi facilitează participarea la dialog
- Avantajul cunoașterii – care îl ajută să cunoască cât mai multe și să descopere informații în media.
- Avantajul diplomației – ce îi facilitează implicarea în relațiile internaționale.
Situația la nivel global
Dacă în cadrul Uniunii Europene sunt recunoscute în prezent 24 de limbi oficiale (cărora li se adaugă dialectele regionale și limbile materne ale minorităților sau ale migranților), la nivelul întregii lumi există 6,000 de limbi vorbite. 2,000 dintre acestea numără mai puțin de 1,000 de vorbitori.
Potrivit indicelui PLI (The Power Language Index), engleza este de departe cea mai influentă și mai vorbită limbă străină, devenită un soi de lingua franca a lumii contemporane. Pe locul doi în acest clasament se situează mandarina, urmată de franceză, spaniolă, arabă, rusă, germană, japoneză, portugheză și hindi.
Un studiu realizat de Statista în 2015, întărea faptul că engleza este cea mai vorbită limbă din lume, dat fiind faptul că unul din trei oameni la nivel global o studiază și o vorbesc ca limbă secundară. Dintre aceștia, cei mai buni vorbitori de limba engleză sunt: suedezii, olandezii, danezii, norvegienii, finlandezii, slovenii, estonii, luxemburghezii, polonezii și germanii. Sursă hartă: Statista
Situația la nivelul UE
95% dintre elevii de școală primară români au studiat două sau mai multe limbi străine în anul 2015, după cum indică cifrele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Astfel, ne situăm pe locul patru în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, cu o pondere de 95,2% din numărul de elevi ai ciclului secundar care învață cel puțin două limbi străine, după Luxemburg (100%), Finlanda (98,4%) și Italia (95,8%), fiind aproape la egalitate cu Estonia (95%). La polul opus, sunt clasate Bulgaria (16,5%), Irlanda (12,7%), Austria (8,8%) și Ungaria (6%).
Sursă foto: captură infografic Eurostat
La nivelul UE, peste 17 milioane de elevi de școală primară (98,6%) au învățat în anul 2015 cel puțin o limbă străină iar mai mult de 10 milioane dintre ei (cca. 58,8%) două sau mai multe limbi străine.
Sursă foto: captură Eurostat
În marea majoritate a statelor membre, cea mai populară limbă străină studiată este limba engleză, vorbită de 97,3% dintre elevii din învățământul secundar, urmată apoi de limbile franceză (33,8%), germană (23,1%), spaniolă (13.6%), rusă (2,7%) și italiană (1,1%).
În cazul elevilor români, engleza a fost studiată ca limbă străină în proporție de 99,5%, în timp ce doar 83,6% dintre aceștia învățat și limba franceză.
Sursă video: Eurostat
Totuși, există și state membre ale UE în care nu se învață engleza ca limbă străină principală. În Luxemburg, de exemplu, elevii învață germana ca limbă străină principală, în timp ce în Belgia și Irlanda se studiază franceza care a fost indicată drept cea de-a doua limbă străină populară studiată de alte zece state membre: Portugalia, Spania, Luxemburg, Olanda, Germania, Austria, Italia, România, Grecia și Cipru.
Germana se studiază ca limbă străină secundară în Irlanda, Danemarca, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația și Slovenia iar spaniola în Franța și Suedia.
Cea mai populară limbă străină din afara Uniunii Europene este rusa, studiată la nivel secundar în Estonia, Lituania, Letonia și Bulgaria.
Comentarii