România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea în rândul copiilor, potrivit unui raport realizat de Salvați Copii România și Avocatul Poporului.

"Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populația între 0-19 ani. În România, rata mortalității în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii și adolescenți, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60", se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România (2019), lansat marți, relatează Agerpres.

Analiza factorilor favorizanți, realizată de Institutul Național de Sănătate Publică, arată că o parte dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenții în sarcină, cât și direcționarea sarcinilor cu complexitate mare către unități echipate corespunzător. O mare parte dintre gravide însă nu au beneficiat de investigații prenatale, precizează Salvați Copiii.