Celebrul miliardar a explicat într-un editorial publicat de Wall Street Journal de ce alocă jumătate de miliard de dolari pentru a sprijini inițiativele refugiaților și imigranților.

„Lumea a fost dezechilibrată de explozia imigrației forțate. Zeci de milioane de oameni sunt în mișcare, părăsindu-și casele în căutarea unei vieți mai bune peste granițe. Unii dintre aceștia vor să scape de războaie civile sau regimuri opresive, alții sunt forțați să plece de sărăcia extremă, fiind atrași de oportunitatea unui câștig economic pentru ei și familiile lor”, scrie Soros în comentariul publicat de Wall Street Journal.

Eșecul statelor dezvoltate în a crea și implementa politici eficiente pentru a administra fluxurile în creștere de migranți au dus la situații dificile pentru aceștia, în timp ce economiile țărilor gazdă nu pot beneficia de avantajele unei integrări mai bune a cetățenilor străini, explică Soros. Miliardarul spune că guvernele trebuie să rezolve criza refugiaților prin crearea unei infrastructuri potrivite pentru migranți, dar trebuie și să susțină inițiativele private.

Soros a alocat 500 milioane de dolari pentru investiții care vizează direct nevoile imigranților, refugiaților sau a comunităților care îi găzduiesc. „Voi investi în start-upuri, companii existente, inițiative sociale sau afaceri fondate chiar de migranți și refugiați”, scrie Soros. 


„Chiar dacă principala mea preocupare este ajutorarea migranților și refugiaților care ajung în Europa, voi analiza și idei de investiții de care pot beneficia migranții din întreaga lume”.

Născut la Budapesta în Ungaria, Soros a emigrat după cel de-al doilea război mondial. El este președintele firmei de investiții Soros Fund Management LLC și fondatorulFundației pentru o Societate Deschisă.