Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri acordarea unor noi contribuții financiare voluntare pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus.

Ministerul de externe a acordat, ca urmare a deciziei ministrului Bogdan Aurescu, o nouă contribuție voluntară pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus, în valoare de 100.000 euro, respectiv o nouă contribuție voluntară pentru Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus (International Accountability Platform for Belarus) în valoare de 20.000 euro.

Cele două contribuții, totalizând 120.000 euro, au fost oferite din bugetul destinat cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2021.

Contribuția pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus a fost acordată, ca și în cazul contribuției de anul trecut, prin intermediul organizației European Endowment for Democracy (EED).

”Decizia ministrului Bogdan Aurescu vine în continuarea activității consecvente a diplomației române de susținere a inițiativelor de consolidare a democrației și asigurare a respectării drepturilor omului în Belarus, susținere reiterată, de altfel, de către ministrul român de externe în cadrul întâlnirii avute, în septembrie 2021, cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, în marja celei de-a 16-a ediții a reuniunii Forumului Strategic de la Bled (Slovenia)”, precizează MAE.

În cursul anului 2020, România a acordat o primă contribuție de 100.000 euro pentru finanțarea proiectelor EED destinate beneficiarilor din Belarus.

De asemenea, în prima parte a acestui an a fost transferată o contribuție de 15.000 euro către Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus, în vederea sprijinirii eforturilor de documentare a încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.