VIDEO / INTERVIUInterviu - Ștefan Cibian, Președinte FOND

Am stat de vorbă cu Ștefan Cibian, despre cea de-a 10-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare, și am discutat despre implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și pregătirea președinției române a Consiliului UE din 2019.
EurActiv: Ce își propune această nouă ediție a Școlii Române de Dezvoltare?
Ștefan Cibian: Ediția de anul acesta a Școlii Române de Dezvoltare adresează, pe de o parte, momentul în care suntem cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și, ne uităm atât la partea de dezvoltare a activităților care să implementeze aceste obiective la nivel internațional, cât și la nivel instituțional din România.
Astfel, discuția la Bruxelles se va axa atât pe ce facem împreună, ca și comunitate internațională, pentru a ajunge la aceste obiective în anii următori și ce facem pentru a putea măsura și a observa că mergem, într-adevăr, în direcția în care ne dorim.
De asemenea, o să discutăm cum ne pregătim noi ca România să facă aceleași lucruri în interiorul țării. Aceasta este o parte pe care o adresează Școala Română de Dezvoltare de anul acesta, cealaltă parte se referă la președinția Consiliului Uniunii Europene de către România, care va avea loc în prima jumătate a anului 2019 iar Școala Română de Dezvoltare, practic, oferă un spațiu în care actori din societatea civilă, din diverse instituții publice, din mediul privat, pot să vină împreună și să discute despre care ar trebui să fie prioritățile noastre ca țară, când vom exersa președinția Consiliului Uniunii Europene.
Background
Școala Română de Dezvoltare
Cea de-a zecea ediție a Școlii Române de Dezvoltare, s-a desfășurat între 4-6 septembrie 2017. Intitulat "Advancing the Sustainable Development Goals (SDGs): Are we on the right track?", evenimentul pune în discuție temele precum implementarea la nivel național/ internațional a Agendei 2030, acțiunile României în domeniul cooperării pentru dezvoltare precum și pregătirea Președinției române la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2019, urmărind creșterea gradului de conștientizare în legătură cu aceste subiecte și facilitarea schimbului de bune practici și experiențe.
În luna septembrie a anului 2015, 193 de țări s-au angajat să pună capăt sărăciei, să protejeze planeta și să asigure prosperitate pentru toți, prin adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă. Acum, după aproape de doi ani, un nou cadru de acțiune pentru eradicarea sărăciei și promovarea dezvoltării durabile a fost format, prin adoptarea noului Consens european pentru Dezvoltare. În acest context global extrem de dinamic și totodată provocator, cu toții trebuie să ne întrebăm: suntem pe calea cea bună?
Documente utile:
- Agenda finală a evenimentului
- Concept note-ul evenimentului
- Infografic Președinția României la Consiliul UE
- Infobrief Președinția României la Consiliul UE
- Infografic prezentare Școala Română de Dezvoltare - 10 ediții
- Infobrief Noul Consens European pentru Dezvoltare
- Infobrief Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
Detalii suplimentare despre eveniment pot fi consultate aici.
Biografie Ștefan Cibian
Dr. Ștefan Cibian este Academy Fellow la Chatham House și predă la masteratul de dezvoltare internațională de la Universitatea Babeș-Bolyai. Dr. Cibian se axează pe teme precum statalitate, dezvoltare, societate civilă, dezvoltare comunitară și peace building în Africa și Europa Centrală și de Est. Ștefan Cibian deține un doctorat în științe politice și relații internaționale precum și un masterat în politici publice de la Universitatea Central Europeană, o licență în Științe Politice de la UBB și o licență în drept de la Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia. Dr. Cibian face parte din consiliul director al unor organizații precum Asociația Română pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională - ARCADIA, FOND, Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Fundația pentru Implicarea Tinerilor.