România - pe ultimul loc în UE la accesul la servicii financiare
Serviciile financiare, prea scumpe pentru 50% dintre potențialii clienți ai Caselor de Ajutor Reciproc (studiu al Institutului de Economie Socială). UE le vine în ajutor, printr-o Directivă care prevede accesul tuturor la conturi bancare la vedere.
Rezultatele cercetării „Accesul la servicii financiare și îndatorare”, realizată de Institutul de Economie Socială, relevă faptul că obținerea unui împrumut de 1500 de lei pentru o urgență este aproape imposibil pentru mulți dintre respondenți. Aproximativ jumătate dintre aceștia spun că nu ar putea face rost de acești bani, dacă ar fi necesar.
Alte rezultate din studiu:
Serviciile financiare sunt utilizate într-un procent scăzut, în România
31.8% dintre repondenți nu utilizează niciun serviciu al unei instituții financiare bancare sau non-bancare, mult sub media europeană.
La nivelul UE, spre comparație, 95 % dintre persoanele din mediul urban au cont la o instituție financiară, media națională in Romania fiind de aproximativ 60%. Aproape 6% utilizează exclusiv serviciile CAR. Principalele motive pentru care serviciile financiare nu sunt utilizate sunt: insuficiența resurselor financiare și costurile ridicate ale acestora. Neîncrederea în instituțiile financiare este și ea printre factorii importanți.
Majoritatea respondenților studiului sunt salariați între 26-65 de ani, cu venituri între 750 și 1700 de lei. Aproximativ 43% dintre respondenți aparțin grupurilor vulnerabile. Cercetarea creionează profilul utilizatorilor CAR din România, arată
Studiul poate fi consultat integral aici
Accesul la serviciile financiare este o parte semnificativă a dezvoltării economice. De aceea, acest aspect este prins și în Agenda globală de dezvoltare a ONU pentru anul 2030.
UE vine în ajutor
Uniunea Europeană a adoptat în 2014 o Directiva care prevede, între altele, asigurarea accesului la servicii financiare de bază pentru toți cetățenii, mai exact a unui cont bancar la vedere. Directiva reglementează modul de stabilire a taxelor și comisioanelor aferente precum și modalitatea de informare a cetățenilor despre acestea.
„Conturile bancare sunt esențiale pentru participarea pe deplin în viața societății moderne, odată ce utilizarea cash-ului scade rapid, arată comunicatul Comisiei Europene.
„Au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene. În acest moment, circa 58 milioane consumatori europeni ccu vârsta de peste 15 ani nu au încă un cont” - transmite Comisia.
Directiva UE care prevede asigurarea de conturi bancare pentru toți
- Informații clare
- Caracteristicile unui cont de bază
- Transfer mai ușor de la un cont la altul pentru clienți
- Directiva, în variantă finală, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în august 2014. Textul integral poate fi consultat aici
- Statele membre trebuie să adopte și să publice, până la 18 septembrie 2016, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma directivei. Statele membre aplică măsurile menționate începând cu 18 septembrie 2016.
Accesul la servicii financiare, prevăzut în Agenda ONU - Obiectivele de dezvoltare sustenabilă 2030
Cine a participat la studiul Institutului de Economie Socială
- Persoanele interesate de serviciile caselor de ajutor reciproc sunt în procent de peste 50% salariați și într-o mai mică măsură pensionari (19.1%), șomeri (1%) și persoane fără ocupație sau în căutarea unui loc de muncă (15.2%), iar 1.7% elevi/studenți. Se constată un număr semnificativ de respondenți care au venituri din alte surse decât cele de natură salarială sau pensii, și anume 4.3% dintre respondenți sunt lucrători pe cont propriu, 2.5% patroni/angajatori, și doar 0.2% membri ai unei societăți agricole/cooperative
Comentarii