SUA au informat oficial ONU privind ieșirea lor din Acordul de la Paris privind combaterea schimbării climatice, decisă în 2017 de Donald Trump, a anunțat șeful diplomației americane Mike Pompeo.

"Astăzi, SUA încep un proces de retragere din Acordul de la Paris. Conform termenilor acordului, SUA au înaintat o notificare oficială privind retragerea lor la ONU. Retragerea va fi efectivă la un an după notificare", a precizat Mike Pompeo, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Plecarea nu va avea loc deci mai devreme de 4 noiembrie 2020, după viitoarele alegeri prezidențiale în SUA, în care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat.

Secretarul de stat american a invocat din nou "povara economică nedreaptă impusă muncitorilor, companiilor și contribuabililor americani de angajamentele luate de SUA în cadrul acordului". Prezentând Statele Unite ca un bun elev în lupta împotriva emisiei de gaze cu efect de seră, el a promis că Washingtonul va continua "să propună un model realist și pragmatic în discuțiile internaționale privind combaterea schimbării climatice".